Ondanks de invasie aan crossovers is de Volkswagen Golf nog steeds een van de meest verkochte auto’s in Europa. Ik reed een aantal weken met een ingereden Golf 1.0 TSI BlueMotion Comfortline uit 2015 met 50.000 km op de teller en deel mijn bevindingen hier met jullie.

Praktisch

De 7e versie van de populaire compacte middenklasser van Volkswagen is voor velen een perfecte auto. Een Golf is praktisch, biedt ruimte aan vier (evt. vijf) personen met bagage, rijdt en stuurt goed en qua uiterlijk staat er een nette kar voor de deur. In dit geval met metallic lak en 16 inch lichtmetaal.

Ondanks dat het een “spaarmodel” is, zie je dat er niet aan af behalve aan de labeltjes “BlueMotion” op de voor-, zij- en achterkant. “BlueMotion” is overigens iets anders dan “BlueMotion Technology”, waarbij slechts een deel van de brandstofbesparingsmaatregelen worden doorgevoerd. De BlueMotion staat o.a. iets lager op de veren, heeft een gedeeltelijk gesloten, actieve grille, een speciale bodemplaat, langere verzetten en banden met minder rolweerstand.

Zuinige, fijne bromtor

Omdat Ford al geruime tijd succesvol was met een driecilinder kon Volkswagen niet achterblijven, en het concern kwam in 2015 dan ook met een 1.0 driecilinder, die inmiddels over het hele gamma (Audi, Seat, Skoda en Volkswagen) gebruikt wordt. De 1.0 TSI levert in deze Golf 115 pk en 200 Nm en voelt zeker niet ondermaats aan, integendeel. In combinatie met de een beetje hakerig, maar verder precies schakelende zesversnellingsbak, voelt hij juist lekker vlot aan met een ouderwetse duw van de turbo. Tuurlijk, als je boven de 160 nog mee wilt blazen in Duitsland dan kom je pk’s tekort, maar uiteindelijk loopt het bromtorretje door tot 204 km/h. De eenliter brengt bij flink optrekken een lekker sportief driecilindergeluidje voort. Bij constante snelheden is de motor en de hele auto echter prettig stil. Comfortabel ook, al voelt de vering bij lage sneheden vrij stug aan. De auto stuurt vrij licht, maar wel direct en heeft een goede, neutrale wegligging. Je kunt de auto goed “een bocht in gooien”, maar de ecobandjes zijn daarvoor niet geweldig.

De 1.0 TSI-motor laat wat motorruimte over

De 1.0 TSI-motor laat wat motorruimte over

Het verbruik blijft bij een bescheiden rechtervoet heel netjes binnen de perken, zoals het een BlueMotion betaamt. Met veel snelwegkilometers 100/120 km/u is 1 op 18 te halen, waarmee je dankzij de 50-litertank een actieradius hebt van 900 kilometer. Dat zijn dieselwaarden, zonder ingewikkelde hybridetechniek en een serieus alternatief voor de kilometervreter!

Op het start/stop-systeem heb je gelukkig zelf invloed door de handbak, in tegenstelling tot de DSG-versie. Want de start/stop-functie in combinatie met de DSG-automaat vind ik vrij irritant, maar daarover later meer in een testverslag van een Volkswagen Polo 1.2 TSI met DSG.

Interieur

Het interieur is zoals het een Volkswagen betaamt zeer netjes afgewerkt. Mooie materialen en fijne knoppen maken de dienst uit. Na 50.000 km is er helemaal nog niets versleten voor je gevoel, al begonnen de parkeersensoren soms te piepen terwijl er niets aan de hand was. Het interieur is wel een tikkeltje saai allemaal.

Interieur Volkswagen Golf 1.0 TSI BlueMotion Comfortline

Interieur Volkswagen Golf 1.0 TSI BlueMotion Comfortline

Het centrale Discover Media-entertainmentscherm is geïntegreerd in het dashboard, en reageert vlot op de commando’s van je vingers. Het heeft de mogelijkheid om te koppelen met je smartphone om bijvoorbeeld Spotify-muziek te streamen via Bluetooth. Ingebouwde navigatie in een auto is al snel inferieur aan een moderne smartphone met navigatie-app in een goede telefoonhouder (zoals deze), dus die gebruik ik dan ook zelden, maar het zit er wel in.

Leuk voor de autoliefhebbers is dat de boordcomputer de olietemperatuur weergeeft, zodat je weet wanneer de motor op bedrijfstemperatuur (rond de 90 graden) is, en je gas kunt geven. In de praktijk was dat tijdens na zo’n 15 minuten rijden. De Comfortline heeft verder standaard een prima uitrusting met gescheiden klimaatregeling, cruise control, bochtenverlichting en parkeersensoren rondom. Je moet achterin wel zelf je ramen naar beneden slingeren, iets wat echt typisch Volkswagen is. Kan echt niet meer, anno nu Volkswagen!

Als Volvo-rijder ben ik verwend door geroemd goede stoelen, en het is dan ook op dat gebied vaak een beetje een deceptie om in andere auto’s te rijden, zoals ook deze Golf. De Comfortline heeft redelijke stoelen, maar ze zijn niet echt uitgebreid instelbaar. De vraag is of dat voor jou ok is, dat zul je zelf uit moeten proberen. De bagageruimte is netjes, met totaal 380 liter. De ruimte onder de laadvloer heeft ruimte voor een kleine rugzak en nog wat andere zaken, en is daardoor zeer bruikbaar. Prima.

Kofferbak Volkswagen Golf 1.0 TSI BlueMotion Comfortline

Kofferbak Volkswagen Golf 1.0 TSI BlueMotion Comfortline

Op de achterbank is het ook prima toeven, ik kon met mijn 1m84 prima “achter mezelf” zitten. Er zijn auto’s die het minder voor elkaar hebben voor meer geld. Ik noem een BMW 1-serie, Mercedes A-klasse en Lexus CT200h.

Conclusie

Gewoon een fijne kar deze Golf 1.0 TSI BlueMotion Comfortline, een velemansvriend, waarmee je zuinig en comfortabel veel kilometers kunt verslinden. Je wordt er niet snel wild van, maar hij laat weinig steken vallen en dat maakt het nog steeds tot een succesnummer. Over de duurzaamheid menen diverse partijen (o.a. de ANWB) dat Volkswagen met de Golf 7 een stap vooruit heeft gezet in kwaliteit. De (ruime) onderhoudsintervallen dienen echter strikt aangehouden te worden, liever vaker dan voorgeschreven. De TSI-motoren zijn nl. zeer kritisch op oliegebied.

Specificaties Golf 1.0 TSI BlueMotion Comfortline (2015)

 • Motor: 1.0 TSI, driecilinder met turbo en directe injectie
 • Vermogen: 115 pk bij 5000 tpm
 • Koppel: 200 Nm bij 2000 tpm
 • Topsnelheid: 204 km/h
 • Acceleratie 0 – 100 km/h: 9,7 s
 • Gewicht: 1132 kg
 • Gem. verbruik tijdens test: 1 op 17,7
 • Nieuwprijs: 25.920 euro
 • Wegenbelasting: € 115 – € 129 per kwartaal (2017)

Uitrusting:

 • Gescheiden klimaatregeling
 • Parkeersensoren rondom
 • Cruise control
 • 16 inch lichtmetalen velgen