Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

De Volkswagen Golf BlueMotion was tot nu toe altijd voorzien van een dieselmotor. Met de introductie van een nieuwe TSI-motor komt daar verandering in.

Drie BlueMotion-modellen (dus niet: BlueMotion Technology) zullen worden aangedreven door een motor met de inhoud van een pak melk: een kleine 1.0 liter driecilinder met 115 pk en 200 Nm koppel. Hij is niet helemaal nieuw, want hij ligt ook al in de Polo. De prestaties zijn overigens prima: de vijfdeurs Golf accelereert met dit blokje van 0 naar 100 in 9.7 seconden en de topsnelheid ligt op 204 km/u.

Het verbruik blijft ook binnen de perken; volgens Volkswagen ligt het verbruik van de Golf en Golf Variant op 4,3 liter (CO2-uitstoot: 99 g/km), de Sportsvan drinkt ietsje meer: 4,5 liter of 105g/km.

Deze nette (uiteraard theoretische) cijfers halen de modellen onder meer dankzij een bijna gesloten grille, een speciale bodemplaat en een met 15 millimeter verlaagd onderstel.

20% bijtelling

De lage uitstoot van 99 gram betekent in Nederland 20% bijtelling als je de Golf dit jaar nog op kenteken zet. Daarna valt de Duitse driepitter in de 21%-categorie.

Ook voor particulieren kan de 1.0 TSI een interessante versie zijn, vanwege het lage verbruik, en derhalve lage BPM en relatief lage instapprijs voor een Golf.

Standaarduitrusting

De standaarduitrusting omvat een 5-inch touchscreen, Multi Collision Brake (een systeem dat de impact van een mogelijke tweede botsing vermindert) en een elektronisch sperdifferentieel. Optioneel kunnen de TSI BlueMotion-modellen ook met een zeventrapstransmissie met dubbele koppeling geleverd worden.

Concurrentie

De 1.0 TSI zit in het vaarwater van de 1.2 TSI, die minder vermogen levert. Het is dan ook de vraag of Volkswagen deze versie nog in het programma blijft voeren. Concurrenten buiten de deur (Ford, Opel en Peugeot) hebben al langer driecilinders in deze klasse, en met name de 1.0 Ecoboost van Ford heeft zich inmiddels al bewezen in duurtesten. De vraag is dan ook of dit blokje van VW het net zo goed gaat doen.

Prijzen

Trendline

Hatchback (5d): vanaf 22.590 euro
Variant: vanaf 23.450 euro
Sportsvan: vanaf 25.490 euro

Comfortline
Hatchback (5d): vanaf 24.050 euro
Variant: vanaf 25.190 euro
Sportsvan: vanaf 27.190 euro

De Golf 1.0 TSI BlueMotion wordt leverbaar vanaf juli, en is nu te bestellen.

Foto’s