Zonder remvloeistof kan je auto niet remmen en het is dus essentieel voor je veiligheid dat er voldoende van aanwezig is en dat de vloeistof van een voldoende kwaliteit is.

Uitleg

Doordat de remvloeistof niet wordt samengedrukt geeft het je rempedaalactie door aan de wielremcilinder via de hoofdremcilinder en de remleidingen (hydraulisch). De wielremclinder zorgt er weer voor dat de remblokken op de remschijven worden gedrukt.

Remsysteem auto
Remvloeistof wordt ook wel “remolie” genoemd maar dat is eigenlijk een onjuiste term. De vloeistof is namelijk niet gebaseerd op petroleum. Dat zou de rubber afdichtingen en remslangen aantasten.

Kwaliteit

Om te voorkomen dat remvloeistof gaat koken bij het remmen, heeft remvloeistof een hoog kookpunt. De kwaliteit van remvloeistof wordt aangeduid met een DOT-codering. Hoe hoger de DOT-code, hoe hoger het kookpunt. In het instructieboek van je auto zal staan welke vloeistof in jouw auto gebruikt wordt.

DOT3 DOT4 DOT5 DOT5.1
Droog kookpunt 205 230 260 270
Nat kookpunt 140 155 180 190

Droog kookpunt: kookpunt als de vloeistof uit de verpakking komt
Nat kookpunt: als er 3,2% water bij zit

De remvloeistof trekt vocht uit de lucht aan (hygroscopisch) en er zit een ontluchtingsgaatje in het reservoir. Deze twee zaken zorgen er voor dat de kwaliteit van de remvloeistof met de tijd achteruit gaat. Vocht verlaagt het kookpunt van de remvloeistof of kan bevriezen en dat is nadelig voor de remkracht. Ook kan vocht het remsysteem aantasten (oxidatie). Je kunt zelf controleren hoeveel vocht er in je remvloeistof zit met een meter als deze.

Remvloeistof controleren

Remvloeistof controleren: deze bevat te veel vocht (foto: Carblogger.nl)

 

Remvloeistof vervangen

Remvloeistof bijvullen

LET OP: remvloeistof is een uitstekend verfafbijtmiddel, dus ver weg houden van je lak! Bij knoeien afspoelen met veel water.

Normaliter moet remvloeistof elke twee jaar vervangen worden. Er zit ongeveer 0,25 tot 0,5 liter remvloeistof in een gemiddelde personenauto. Het is een gesloten systeem, maar het niveau kan zakken doordat je remblokken slijten of door lekkage. Zo maar bijvullen tot max. is geen goed idee, want als je vervolgens nieuwe remblokken monteert, kan het reservoir overstromen. Je kunt de remvloeistof zelf vervangen (gebruik de juiste, want bijv. DOT4 en DOT5 kunnen niet door elkaar gebruikt worden!), maar het vergt enige handigheid en wat gereedschap. Een garage kan het redelijk snel voor je doen, en dat kost zo’n 55 euro.

Wanneer remvloeistof vervangen

Vanwege de verslechtering van je remvloeistof wordt er aangeraden om een keer per 2 jaar de remvloeistof te (laten) vervangen. Je kunt zelf de kwaliteit van de remvloeistof meten met een remvloeistoftester (o.a. verkrijgbaar bij bol.com).

remvloeistoftester