Zonder remvloeistof kan je auto niet remmen en het is dus essentieel voor je veiligheid dat er voldoende van aanwezig is en dat de vloeistof van een voldoende kwaliteit is.

Uitleg

Doordat de remvloeistof niet wordt samengedrukt, geeft het je rempedaalactie door aan de wielremcilinder via de hoofdremcilinder en de remleidingen (hydraulisch). De wielremclinder zorgt er weer voor dat de remblokken op de remschijven worden gedrukt.

Remsysteem auto
Remvloeistof wordt ook wel “remolie” genoemd maar de vloeistof is niet gebaseerd op petroleum. Dat zou de rubber afdichtingen en remslangen aantasten.

Kwaliteit

Om te voorkomen dat remvloeistof gaat koken bij het remmen, heeft remvloeistof een hoog kookpunt. De kwaliteit van remvloeistof wordt aangeduid met een DOT-codering. Hoe hoger de DOT-code, hoe hoger het kookpunt.

DOT3DOT4DOT5DOT5.1
Droog kookpunt205230260270
Nat kookpunt140155180190

Droog kookpunt: kookpunt als de vloeistof uit de verpakking komt
Nat kookpunt: als er 3,2% water bij zit

De remvloeistof trekt vocht uit de lucht aan en er zit een ontluchtingsgaatje in het reservoir. Deze twee zaken zorgen er voor dat de kwaliteit van de remvloeistof met de tijd achteruit gaat. Vocht verlaagt het kookpunt van de remvloeistof of kan bevriezen en dat is nadelig voor de remkracht. Ook kan vocht het remsysteem aantasten (oxidatie).

Remvloeistof bijvullen

Remvloeistof bijvullen

Er zit ongeveer 0,25 tot 0,5 liter remvloeistof in een gemiddelde personenauto. Je kunt de remvloeistof zelf bijvullen (gebruik de juiste, want bijv. DOT4 en DOT5 kunnen niet door elkaar gebruikt worden!) als het reservoir niet meer vol is. Het is wel essentieel dat je laat nakijken waarom je vloeistof verliest, want er zou in principe geen vloeistof moeten kunnen ontsnappen.

LET OP: remvloeistof is een uitstekend verfafbijtmiddel, dus ver weg houden van je lak!

Wanneer remvloeistof vervangen

Vanwege de verslechtering van je remvloeistof wordt er aangeraden om een keer per 2 jaar de remvloeistof te (laten) vervangen. Je kunt ook de kwaliteit van de remvloeistof meten met een remvloeistoftester (o.a. verkrijgbaar bij bol.com).

remvloeistoftester