Koelvloeistofreservoir Volkswagen Golf 7

Koelvloeistofreservoir

Een brandstofmotor wordt warm doordat een (vrij groot) deel van de energie die vrijkomt bij het verbranden van brandstof omgezet wordt in warmte. Deze warmte moet ergens naar toe. In samenwerking met de radiateur zorgt de koelvloeistof er voor dat deze warmte afgevoerd wordt. Zo kan de motor op de ideale bedrijfstemperatuur, de temperatuur waarbij de motor optimaal presteert, opereren.

Overige functies koelvloeistof

Naast de koelende functie heeft de vloeistof nog meer functies, namelijk bescherming van de motor tegen inwendige corrosie en geluiddemping. ’s Winters beschermt de vloeistof tegen bevriezing van het motorblok bij temperaturen tot -40 °C.

Werking koelvloeistof

Er gaat ongeveer vijf liter in een motorblok. De koelvloeistof wordt rondgepompt door de waterpomp en circuleert door de motor. De vloeistof kan veel warmte opnemen, waardoor de motor op de juiste temperatuur gehouden wordt. In de radiateur koelt de vloeistof weer af, waarna deze weer in de motor wordt rondgepompt.

Samenstelling koelvloeistof

Koelvloeistof bestaat uit gedestilleerd water met additieven als antivries, smeermiddel en een anti-corrosiemiddel.

Controleren en bijvullen koelvloeistof

Regelmatige controle is noodzakelijk, hoewel bijvullen tegenwoordig zelden meer noodzakelijk is. Controle dient te geschieden bij een stilstaande, afgekoelde motor. Het niveau kan afhangen van de temperatuur, maar mag bij een koude motor niet beneden het minimum staan.

Koelvloeistoffen met bijvoorbeeld de codes G12 of G12+, zijn zogeheten ‘long life’-vloeistoffen en gaan in principe een autoleven mee. Andere moeten tussentijds vervangen worden omdat de werking ervan achteruit gaat.

De meeste auto’s hebben een los reservoir voor het koelvloeistofsysteem. Er zijn ook auto’s waar dit koelvloeistofpeil bij de radiator te vinden is. Ook die locatie is te vinden in het instructieboekje van je auto. Op het reservoir zelf kun je het niveau van minimum en maximum aflezen. Indien het niveau van het koelvloeistofpeil onder het minimum staat, moet deze worden bijgevuld.
In de onderstaande video van de ANWB bekijk je hoe je het koelvloeistofpeil controleert en bijvult.

Als er moet worden bijgevuld, gebruik dan uitsluitend de voor jouw automodel voorgeschreven koelvloeistof. Je kunt dit in je instructieboekje terugvinden. Vergeet niet de oorzaak van het verlies op te (laten) sporen en te (laten) verhelpen.

Hoe vaak controleer jij de koelvloeistof?

Laden ... Laden ...

Niet mengen

Ververs de koelvloeistof op de juiste wijze, op de voorgeschreven termijn en met de voorgeschreven vloeistof.
Het mengen van de verschillende soorten koelvloeistoffen wordt zowel door de autofabrikanten als door de koelvloeistofproducenten afgeraden. Alleen in noodgevallen mag je dit doen, of zelfs met (gedestilleerd) water bijvullen, maar dan moet je zo snel mogelijk naar de garage om de gemengde vloeistof te laten vervangen door de juiste koelvloeistof.