Als je ruitenwissers strepen trekken en je autoruit niet meer in één beweging goed schoon kunnen krijgen, is het tijd voor nieuwe ruitenwisserbladen. Een ruitenwisser kun je makkelijk zelf vervangen. Maar hoe doe je dat?

Eigenlijk is het heel eenvoudig zelf te doen, maar je moet wel op een paar belangrijke zaken letten, anders kost het je mogelijk je voorruit. En dat wil je natuurlijk niet.

Stickertje

Wist je dat op een veel ruitenwissers een UV-stickertje zit dat verkleurt? Als deze verkleurd is naar geel, dan krijg je de bevestiging van de fabrikant van de ruitenwisser dat deze aan vervanging toe is.

Zoek de juiste ruitenwisserbladen

Er zijn talloze leveranciers die voor alle merken auto’s ruitenwisserbladen fabriceren. Je hoeft dus niet per se bij je dealer te kopen, want bijvoorbeeld Bosch levert ook prima kwaliteit ruitenwissers. Op diverse auto-onderdelensites kun je je kenteken invoeren, waarna je geschikte ruitenwissers kunt selecteren.

Verwijder het oude ruitenwisserblad

Het ruitenwisserblad wordt met een sterke veer door de ruitenwisserarm op je voor- of achterruit geduwd. Het is dan ook belangrijk dat je voorkomt dat de ruitenwisserarm, nu zonder blad, niet terugveert op de glazen ruit. Je zult de eerste niet zijn die zijn voorruit laat sneuvelen! Vouw een doek een paar keer dubbel en leg deze op de plek waar de ruitenwisser neer komt.

Ruitenwisser monteren

Monteer de nieuwe ruitenwisser op de ruitenwisserarm. Zet de ruitenwisserarm met het nieuwe blad weer gecontroleerd op de ruit. Klaar!