Het regelmatig controleren van de bandenspanning van een autoband is belangrijk. De band vormt namelijk het enige contact van de auto met het wegdek. De bandenspanning heeft invloed op de kwaliteit van dit contact. Elke autoband heeft een optimale spanning, met een kleine speelruimte.

Optimale bandenspanning

De bandenspanning (bij een koude band!) staat vaak aangegeven in het instructieboekje of de binnenkant van de deur of tankklep van de auto. Je kunt ook even kijken op deze site. Veel bandenspecialisten raden aan om de bandenspanning met 10 – 15 % te verhogen t.o.v de minimale adviesspanning o.a. om cupping te voorkomen. Dit gaat iets ten koste van het comfort, maar komt ten goede aan de levensduur van de band.

Winterbanden

In het geval van winterbanden wordt ook aangeraden om de bandenspanning zo’n 0,2 bar hoger te zetten dan bij zomerbanden. De bandenspanning moet altijd gemeten worden op koude banden. Bij gebruik van de auto stijgt de temperatuur van de banden. Hierdoor zal tijdens het rijden de bandenspanning oplopen. Omdat de temperaturen in de winter lager zijn, is het verstandig om een hogere bandenspanning aan te houden.

Bandenspanning

Te harde band / te hoge bandenspanning
Als een autoband te hard is opgepompt, dan wordt de band als het ware bol. Het gevolg:

  • Geen optimaal contact
  • Verhoogde slijtage in het midden van de band
  • Verminderd rijcomfort

Te zachte band / te lage bandenspanning
Als een autoband te zacht is opgepompt, dan wordt de band als het ware hol. Het gevolg:

  • Geen optimaal contact
  • Verhoogde slijtage aan de schouders (meer kans op cuppende banden)
  • Banden worden te warm (grotere kans op klapband)
  • Meer rolweerstand = meer verbruik

Hoe vaak bandenspanning controleren?

Controleer de bandenspanning minimaal 1 keer per maand. Doe dit als de banden zich in koude toestand bevinden, d.w.z. ze moeten minstens 1 uur niet gereden hebben of slechts kort (2-3 km) met een lage snelheid (bijv. in de stad). Controleer je de spanning toch op warme banden, tel dan 0.3 bar op bij de spanning die wordt aanbevolen. Controleer de spanning opnieuw als de banden koud zijn. Je kunt bij Bol.com online een bandenspanningsmeter kopen, zodat je ook thuis zelf eenvoud de bandenspanning van je auto kunt meten. Je kunt een band ook zelf thuis oppompen met een voetpomp, die je hier kunt krijgen.

Wil je continu de bandenspanning in je auto controleren, dan kun je een zgn. bandenspanningscontrolesysteem aanschaffen, zoals deze.

Hoe vaak controleer jij je bandenspanning?

Laden ... Laden ...

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)