Vervuild interieurfilter (Audi A4)

Vervuild interieurfilter (Audi A4)

Het interieurfilter (ook wel pollenfilter genoemd) van een auto filtert de pollen, stof, vet en vuil uit de buitenlucht voordat deze het interieur van je auto binnendringen.

Als je nagaat dat er per uur zo’n 300 kubieke meter buitenlucht door het filter stroomt, kun je je wellicht voorstellen dat een interieurfilter vervuild raakt op den duur.

Een (sterk) vervuild interieurfilter kan de oorzaak zijn van:

  1. onprettige geurtjes
  2. vettige/beslagen ramen
  3. allergische reacties van de inzittenden
  4. een oververhitte ventilatormotor

Het interieurfilter moet dus regelmatig vervangen worden. Normaliter minimaal elk jaar, of elke 15000 km. Je kunt het filter vaak ook zelf vervangen, maar het is niet bij elke auto even makkelijk.

Interieurfilter met actieve koolstof

Je kunt kiezen voor een normaal interieurfilter of voor een filter met koolstof. Een normaal interieurfilter bestaat uit microvezelvlies. In het geval van een interieurfilter met koolstof wordt er daarnaast nog actieve koolstof aan toegevoegd en worden, naast de pollen, stof, vet, roetdeeltjes en vuil ook nog gasvormige schadelijke stoffen tegengehouden. Deze filters met actieve koolstof zijn in de regel wat prijziger dan de normale variant, maar verhogen ook het comfort in de auto (indicatie: €22 vs €15 in het geval van een Volkswagen Golf/Seat Leon/Audi A3/Skoda Octavia)

Zelf interieurfilter vervangen

Je kunt zelf je interieurfilter van je auto vervangen. Het filter kan vanuit het interieur bereikbaar zijn, maar er zijn ook veel automodellen waarbij het onder de parafaan zit. De parafaan is het gedeelte tussen voorruit en motor, zie ook de afbeelding van de Audi A4 hierboven. Voor handleidingen check deze Bosch-site of raadpleeg een merk/modelforum.

Hieronder staat als voorbeeld beschreven hoe je het filter vervangt van een Seat Leon 2, VW Jetta, Golf 5, Skoda Octavia of Audi A3 (modeljaar 2005 – 2010), waar het heel eenvoudig zelf te doen is. Bij een Volvo V50/S40/C30 is het iets lastiger bijvoorbeeld.

Interieurfilter vervangen Seat Leon 2, VW Jetta, Golf 5, Skoda Octavia of Audi A3 (modeljaar 2005 – 2010)

Benodigde onderdelen
1 interieurfilter VW# 1k1 819 653 b of VW# 1k1 819 653 aoe
schroevendraaier
stofzuiger

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Procedure

Kijk aan de passagierskant onder het dashboard, en verwijder de 2 schroeven (witte pijlen). De schroeven zijn van plastic, dus gebruik de juiste maat schroevendraaier om ze niet te beschadigen. Trek het oude filter er uit en zuig evt. achtergebleven vuil er uit en plaats het nieuwe filter. Plaats het dekseltje weer terug en schuif hem vast. Zet de afdekplaat weer vast mbv de schroeven. Niet te hard aandraaien.

Zo vervang je het interieurfilter (pollenfilter) van een Volvo V50, S40 en C30