autokosten

Meer dan 85% van de autobezitters heeft geen idee wat hun auto eigenlijk kost per jaar, zo blijkt uit onderzoek. Op zich begrijpelijk want autokosten zijn ook niet allemaal direct zichtbaar. Toch is het belangrijk om te weten wat een auto je kost, want het kan een flinke kostenpost vormen op het huishoudboekje. Deze pagina is bedoeld om je te helpen bij het berekenen van je autokosten, en er is een spreadsheet om te downloaden (ook voor EV)!

Waar bestaan autokosten uit?

  • Afschrijving: het bedrag wat je opzij moet zetten om over x jaar een vergelijkbare auto te kopen. Hierbij is de restwaarde van belang.
  • Brandstofkosten: hoeveel brandstof verstook je per maand/jaar (x liter tegen prijs y gemiddeld)
  • Onderhoud: Reparatie, Onderhoud en Banden oftewel “ROB”
  • Wegenbelasting: afhankelijk van het soort en gewicht van je voertuig. Dit is na te gaan bij de belastingdienst.
  • Verzekering: premie om het risico op gekke capriolen af te kopen…
  • Financieringskosten: de rente die je betaalt voor een lening
  • Pechhulp, wasbeurten
Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Autokosten berekenen met spreadsheet

Spreadsheet autokosten

Spreadsheet autokosten

Als je wilt weten wat een auto je maandelijks gaat kosten, moet je een berekening maken die rekening houdt met bovenstaande kostenposten. Voor een goed inzicht in de verschillende autokosten en de invloed hiervan op het maandbedrag is het beter om zelf een berekening te maken. Hiervoor heb ik in Google Sheets een handige online spreadsheet gemaakt die je kunt kopiëren of downloaden en bewerken in Excel:

Open Google sheet

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Een rekenvoorbeeld:

Jan, een gemiddelde Nederlander rijdt 15.000 km per jaar. Hij koopt een gebruikte Golf op benzine met een ton op de teller voor 12.000 euro. Hij financiert hem met een lening met 4% rente. Hij rijdt er 4 jaar mee, waarna deze auto nog ongeveer 5.500 euro waard is. De auto weegt 1195 kg en hij rijdt 1 op 14. Elke 15.000km moet de auto naar de garage voor een beurt. De gemiddelde benzineprijs is €2,00 en hij verzekert WA beperkt casco voor €30 per maand. Hij haalt de auto 1 x per maand door de wasstraat en is lid van de ANWB. Hij koopt 1 keer een nieuwe set banden. Er gaat niets stuk in die 4 jaar, wat vrij onrealistisch is, maar berekenen is lastig. De kosten per maand komen dan op ruim 500 euro per maand, wat dus hoger uit kan vallen als er wél zaken stuk gaan. Best een aardig bedrag, niet? Zelf berekenen voor jouw situatie? Download dan de spreadsheet hierboven.

Autokosten bijhouden

Als je eenmaal een auto hebt gekocht is het handig en verstandig om de kosten bij te houden om na te gaan of het ook echt klopt wat je van te voren berekend had. Hiervoor zijn diverse middelen beschikbaar. Zo zijn er handige apps voor je Android smartphone of iPhone/iPad.

Heb jij al je autokosten in kaart gebracht?

Laden ... Laden ...