Als je een nieuwe of andere auto uitzoekt is de kleur vaak een belangrijk onderdeel van het koopproces. En financieel ook best belangrijk, omdat de verkoopbaarheid van je auto ook afhangt van de kleur.

Maar wat nou als de ‘verstandig’ gekozen kleur je na een tijdje niet meer bevalt? Vroeger moest je je auto dan laten overspuiten, maar tegenwoordig kun je je auto ook laten voorzien van een folie, ‘wrappen’ noemen we dat.

Je auto wordt feitelijk ‘ingepakt’ met hele grote vinylstickers. Het voordeel van deze folie is dat je het weer kunt (laten) verwijderen, en je voor de wildste kleuren en designs kunt gaan zonder dat je er permanent aan vast zit! En er zijn meer voordelen: zo beschermt de folie (ook wel ‘skin’ genoemd) de originele lak tegen steenslag, vogelpoep, krassen en verkleuren.

Maar hoe werkt dat dat carwrapping nou, en wat kost het? Carblogger ging op onderzoek uit en verzamelde de onderstaande info.

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Wat kost het car wrappen?

Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag. De kosten variëren tussen de 1200 en 3500 euro, afhankelijk van de grootte van je auto en het soort folie. Voor een compacte middenklasser als de VW Golf moet je denken aan ongeveer 1800 euro. Let wel op bij de prijzen; er wordt soms excl. btw geadverteerd op de websites, en voor particulieren komt daar dus nog 21% btw bij. Je kunt het ook zelf doen, maar dat vergt veel tijd, geduld en goede materialen (zie de video onderaan deze pagina).

In welke kleur kan ik mijn auto laten wrappen?

Eigenlijk in elke kleur (en reliëf) die de foliefabrikanten, bijvoorbeeld Hexis, Avery of 3M, op de markt brengen. Zo kun je je auto ‘gewoon’ metallic blauw laten maken, maar ook matzwart, goud- of chroomkleurig of zelfs voorzien van carbon- of alligatorprint, inclusief reliëf dus. Ook wilde prints en het wrappen van een bepaald deel van de auto (bijv. alleen het dak) zijn mogelijk.

Hoe oud mag mijn auto zijn?

De meeste autowrappers voorzien een auto ouder dan 3 jaar alleen op eigen risico van folie. Hetzelfde geldt ook voor auto’s met lakschade of herstelde schade.

Hoe schoon moet de auto aangeleverd worden?

De vinylfolie wordt direct op de lak aangebracht. Je auto moet daarom compleet schoon en vetvrij, dus zonder vuil en waslaag, worden aangeleverd; vliegjes, teer of wax op de lak zorgen voor een slechte aanhechting.

Als je je auto voor het wrappen door de wasstraat haalt, kies dan een programma zonder wax. Als de wrapper je auto niet schoon genoeg vindt, worden schoonmaakkosten vaak doorberekend. In overleg kan de wrapper je auto soms ook eerst voor je wassen.

Hoe lang duurt het wrappen?

Afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad van je auto duurt het wrappen 1 tot 3 dagen.

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Hoe zit het met garantie op de wrap?

De fabrieksgarantie op de folie is gemiddeld 5 jaar. Garantie op de montage is meestal 6 maanden.

Kan ik de auto met folie gewoon door de wasstraat halen?

Ja, dat kan. Wanneer de folie op je auto is aangebracht, wordt geadviseerd de eerste week de auto niet te wassen. Daarna kun je je auto inclusief wrap gewoon door de wasstraat halen. Je auto met de hand wassen kan natuurlijk ook, en zal de levensduur van de folie ten goede komen. Het gebruik van een speciale cleaner i.c.m. een reinigingsspons zorgt bovendien voor het behoud van de folie.

Wat is de levensduur van de folie?

Een professioneel aangebrachte wrap zal tussen de 3 en 5 jaar mee gaan, afhankelijk van de zorg die je besteedt aan de folie.

Kan ik het zelf doen?

Je kunt zelf je auto wrappen. Hieronder vind je een interessante (Engelstalige) video van een fabrikant van een wrapfolie, waarin uitgelegd wordt hoe het wrappen gedaan moet worden. Je zult zien dat het geen makkelijk klusje is om zelf te doen, maar niet onmogelijk is.