Velgen reinigen met velgenreiniger en velgenborstelEen paar mooie lichtmetalen velgen onder je auto staat natuurlijk geweldig, het maakt je auto helemaal af. Na vele kilometers rijden kunnen deze mooie velgen echter erg vuil ogen door straatvuil en remstof. Het is dan zaak om ze weer schoon te krijgen om de mooie uitstraling van je automobiel weer te herstellen. Dit stappenplan helpt je bij het optimaal reinigen van je lichtmetalen velgen.

Wat heb je nodig?

  • Twee emmers (wasemmer en spoelemmer)*
  • Een aparte (oude) washandschoen voor de velgen (bijvoorbeeld deze)
  • Een goede autoshampoo (geen afwasmiddel!)
  • Een goede, PH-neutrale velgenreiniger (bijvoorbeeld deze)
  • Een goede velgenborstel (dit is een fijne met een lang handvat)
  • Een droogdoek

* Als je de auto wast volgens dit stappenplan, dan kun je de velgen als laatste doen met de reeds aanwezige emmers.

Hoe ga je te werk?

Wasemmer en spoelemmer

Vul de ene emmer met lauwwarm water met autoshampoo (wasemmer), en de andere emmer met lauwwarm water (spoelemmer). Dit heet de 2 emmer-methode, en geldt ook voor het wassen van de rest van je auto.

Uit het zonlicht

Plaats je auto uit het zonlicht en kies bij voorkeur een niet al te warme dag. Bij veel zon drogen je velgen te snel op, en krijg je snel vlekken. Een druilerige, koele dag is eigenlijk ideaal! Het mooiste is natuurlijk om je velgen te demonteren voordat je ze schoonmaakt, omdat je dan overal makkelijk bij kunt. Maar dat is voor de meesten niet haalbaar, dus daar gaan we even niet van uit.

Velgen afspuiten met water

Je begint met het afspuiten van de velg en band met water. Hiermee spuit je het loszittende, grove vuil weg. Dit kun je doen met de tuinslang, of met de hogedrukslang die je ook vindt in de wasbox. Houd in dat geval minimaal 25 cm afstand tot het spuitoppervlak, zodat je velg en band niet beschadigt.

Velgenreiniger

Om de viezigheid als remstof en vliegroest (oppervlakkige roest) die je niet met gewoon wassen van je velgen kan verwijderen, gebruik je een goede, PH-neutrale velgenreiniger (dit is een hele goede).

Volvo-velgen met vastgekoekte remstof

Gewassen lichtmetalen velgen met vastgekoekte remstof en vliegroest (foto:Carblogger.nl)

Spuit de velgenreiniger gelijkmatig op de velg en laat het enkele minuten inweken. Sommige velgenreinigers kleuren paars als ze in aanraking komen met ijzeroxide, zodat je kunt zien dat het spul zijn werk doet. Herhaal dit meerdere keren als je velgen erg vies zijn (zie hieronder).

Velgen met velgenreiniger. Even in laten trekken (kleurt paars waar de remstof opgelost wordt).

Velgen met aangebrachte velgenreiniger. Even in laten trekken (kleurt paars waar de remstof opgelost wordt). (foto: Carblogger.nl)

Let op: als je keramische remschijven hebt (kleine kans, maar toch), gebruik dan geen velgenreiniger. De reiniger kan dit type remschijven aantasten, en dat is een dure grap. Voor normale remschijven kan het geen kwaad, want er komt altijd wat op de remschijven terecht.

Borstelen

Gebruik nu de velgenborstel, maak deze eerst nat in het shampoowater, en gebruik de borstel vervolgens om het losgeweekte vuil van de velg los te borstelen. Spoel de borstel tussendoor uit in de spoelwateremmer (niet in de shampoo-emmer, want die moet zo schoon mogelijk blijven!). Als je een wheel woolie hebt, dan kun je ook het velgbed makkelijk schoonmaken dankzij het lange handvat. Voor de schroefgaten kun je evt. een kwast gebruiken.

Velgen tussendoor schoonspuiten (optioneel)

Als de velgen erg vies waren, dan kun je nu de velgen tussendoor evt. even afspoelen met water, en de velgenreiniger opnieuw aanbrengen. Als je de paarse kleur blijft zien, dan is nog niet al het remstof verwijderd. Herhaal dit proces totdat al het vastzittende vuil weg is. Dit krijg je namelijk met de onderstaande stap niet weg.

Wassen met washandschoen

Nu was je de velgen met een washandschoen en water met shampoo uit de emmer. Let op: gebruik niet dezelfde washandschoen als waarmee je de lak van de auto wast. Remstof is nl. scherp en kan krasjes veroorzaken in de lak. Was ook achter de spaken. Spoel de washandschoen regelmatig in de spoelemmer, en pak weer schoon shampoowater om verder te gaan. Was uiteindelijk ook de bandwang, want een schone velg met vieze banden is natuurlijk geen gezicht!

Velgen schoonspuiten met water

Spuit daarna de velg schoon met water zodat je het shampoowater, inclusief het vuil, van de velg af spuit.

Eindresultaat: schone velgen, na 4x inspuiten met velgenreiniger, borstelen en wassen (ruimte tussen remschijf en velgbed was te klein om met velgenborstel het velgbed te reinigen) Foto:carblogger.nl

Eindresultaat: schone velgen, na 4x inspuiten met velgenreiniger, borstelen en wassen (ruimte tussen remschijf en velgbed was te klein om met velgenborstel het velgbed te reinigen) Foto:carblogger.nl

Droogmaken

Nu maak je de velgen droog met een droogdoek. Als het goed is wordt de droogdoek nu niet vies, want dan ben je een stukje vergeten 😉

Finishing touch

Waxlaag

Je hebt nu weer mooi schone velgen. Als je wilt dat je velgen langer mooi blijven, is het zinvol om de velgen na het reinigen in de wax te zetten. Zodoende hecht de remstof en ander vuil zich minder goed aan de velg, en kun je de velgen makkelijker schoonhouden.

Bandengel

Om je banden weer als nieuw te laten ogen kun je de gewassen zijkant (of: wang) behandelen met een gel. Daar zijn meerdere producten voor, bijvoorbeeld Meguiars Endurance Tyre Gel, dat op onderstaande foto’s is gebruikt.

Banden als nieuw maken met Meguiars Tyre Gel (foto: Carblogger.nl)

Aanbrengen bandengel met applicator pad (foto: Carblogger.nl)

Let hierbij er wel op dat je alleen wang van de band behandelt, en niet het loopvlak, want dat kost je grip.

Deze band ziet er nieuw uit dankzij Meguiars Tyre Gel (foto: Carblogger.nl)

Deze band ziet er als nieuw uit dankzij bandengel (foto: Carblogger.nl)