Velgen reinigen met velgenreiniger en velgenborstel (BMW)Een set mooie lichtmetalen velgen onder je auto staat natuurlijk geweldig, het maakt je auto helemaal af. Na vele kilometers rijden kunnen deze mooie velgen echter erg vuil ogen door straatvuil en remstof. Het is dan zaak om ze weer schoon te krijgen om de mooie uitstraling van je automobiel weer te herstellen. Dit stappenplan helpt je bij het optimaal reinigen van je lichtmetalen velgen.

Wat heb je nodig?

  • Tuinslang of hogedrukspuit
  • Een emmer schoon water met autoshampoo*
  • Een aparte (oude) washandschoen voor de velgen (bijvoorbeeld deze)
  • Een goede, PH-neutrale velgenreiniger (bijvoorbeeld deze)
  • Een goede velgenborstel (dit is een fijne met een lang handvat)
  • Een oude, schone kwast
  • Een droogdoek

* Als je de auto wast volgens dit stappenplan, dan kun je de velgen als laatste doen met de reeds aanwezige emmers.

Hoe ga je te werk?

Plaats auto uit het zonlicht

Plaats je auto uit het zonlicht en kies bij voorkeur een niet al te warme dag. Bij veel zon drogen je velgen te snel op, en krijg je vlekken. Een druilerige, koele dag is eigenlijk ideaal! Een overdekte wasbox met schaduw is ook prima.

Velgen afspuiten met water

Je begint met het afspuiten van de velg en band met water. Hiermee spuit je het loszittende, grove vuil weg. Dit kun je doen met de tuinslang, of met de hogedrukslang die je ook vindt in de wasbox. Houd in dat geval minimaal 25 cm afstand tot het spuitoppervlak, zodat je velg en band niet beschadigt.

Velgen inspuiten met velgenreiniger

Vastgekoekte remstof en vliegroest (oppervlakkige roest) kun je met gewoon wassen niet van je velgen verwijderen. Gebruik daarom een goede, PH-neutrale velgenreiniger, bijvoorbeeld Alu Teufel.

Volvo-velgen met vastgekoekte remstof

Gewassen lichtmetalen velgen met vastgekoekte remstof en vliegroest (foto:©Carblogger.nl)

Spuit de velgenreiniger gelijkmatig op de velg en laat het enkele minuten inweken. De velgenreiniger kleurt paars als het in aanraking komt met ijzeroxide, zodat je kunt zien dat het spul zijn werk doet. Het ruikt ook een beetje vreemd, maar dat is normaal.

Velgen met velgenreiniger. Even in laten trekken (kleurt paars waar de remstof opgelost wordt).

Velgen met aangebrachte velgenreiniger. Een paar minuten in laten trekken (kleurt paars waar de remstof opgelost wordt). (foto:©Carblogger.nl)

Let op: als je keramische remschijven hebt (kleine kans, maar toch), gebruik dan geen velgenreiniger. De reiniger kan dit type remschijven aantasten, en dat is een dure grap. Voor normale remschijven kan het geen kwaad, en er komt altijd wat op de remschijven terecht.

Velgen borstelen

Gebruik nu de velgenborstel, maak deze eerst nat in het shampoowater, en borstel het losgeweekte vuil van de velg. Spoel de borstel tussendoor uit. Als je een wheel woolie hebt, dan kun je ook het velgbed makkelijk schoonmaken dankzij het lange handvat.

Velgen wassen

Nu was je de velgen met een washandschoen en water met shampoo uit de emmer. Was ook achter de spaken. Was ook even de bandwang, want een schone velg met vieze banden is natuurlijk geen gezicht! Gebruik deze washandschoen niet voor de lak, want remstof bevat scherpe deeltjes die krassen kunnen geven in de lak. Met de kwast kun je de de krappe ruimte rond de wielbouten schoonmaken.

Velgen schoonspuiten met water

Spuit daarna de velg schoon met water zodat je het shampoowater, inclusief het vuil, van de velg af spuit.

Eindresultaat: schone velgen, na 4x inspuiten met velgenreiniger, borstelen en wassen (ruimte tussen remschijf en velgbed was te klein om met velgenborstel het velgbed te reinigen) Foto:©Carblogger.nl

Eindresultaat: schone velgen, na meerdere malen inspuiten met velgenreiniger, borstelen en wassen (ruimte tussen remschijf en velgbed was te klein om met velgenborstel het velgbed te reinigen) (foto:©Carblogger.nl

Velgen droogmaken

Nu maak je de velgen droog met een droogdoek. Dat voorkomt vlekken bij het opdrogen. Als het goed is wordt de droogdoek nu niet vies, want dan ben je een stukje vergeten ;-). Bij een wasbox kun je de optie “vlekvrij afspoelen” gebruiken.

Finishing touch

Waxlaag

Je hebt nu weer mooi schone velgen. Als je wilt dat je velgen langer mooi blijven, is het zinvol om de velgen na het reinigen in de wax te zetten. Zodoende hecht de remstof en ander vuil zich minder goed aan de velg, en kun je de velgen makkelijker schoonhouden.

Bandenzwart

Om je banden weer als nieuw te laten ogen kun je de gewassen zijkant (of: wang) behandelen met een bandengel of bandenzwart. Daar zijn meerdere producten voor, bijvoorbeeld Meguiars Endurance Tyre Gel, dat op onderstaande foto’s is gebruikt. Je banden zien na een behandeling als nieuw uit, wat mooi bij je gepoetste velgen past.

Banden als nieuw maken met Meguiars Tyre Gel (foto: Carblogger.nl)

Aanbrengen bandengel met applicator pad (foto: ©Carblogger.nl)

Let hierbij er wel op dat je alleen wang van de band behandelt, en niet het loopvlak, want dat kost je grip.

Deze band ziet er nieuw uit dankzij Meguiars Tyre Gel (foto:©Carblogger.nl)

Deze band ziet er als nieuw uit dankzij bandengel (foto:©Carblogger.nl)