Werkelijk verbruik meet je aan de pomp

Als je het brandstofverbruik van je (toekomstige) auto wilt vergelijken met andere automodellen, kun je natuurlijk af gaan op de cijfers die de fabrikanten publiceren. Deze cijfers geven echter een veel te rooskleurig beeld van het verbruik omdat wordt gemeten onder omstandigheden die absoluut niet overeenkomen met normaal gebruik. In de praktijk kan het verbruik al snel 25 – 30% hoger uitvallen. Ook de verbruiksmeter in een auto geeft slechts bij benadering een beeld van het werkelijke verbruik.

Daarom zijn er een aantal websites waar automobilisten hun werkelijke verbruik kunnen opgeven, gemeten bij de pomp:

Spritmonitor

Spritmonitor-logoDe bekendste en grootste site is Spritmonitor, een Duitse site, waar voornamelijk Duitsers, maar ook autobezitters uit andere landen hun werkelijke verbruik bijhouden.  Je kunt er onder andere selecteren op merk, model, bouwjaar, brandstof en hoeveel kilometer iemand al gereden moet hebben met zijn/haar auto. Dat laatste is niet zo vreemd, aangezien:

  • een auto in de praktijk vaak de eerste, pakweg 1500 kilometer meer verbruikt dan als hij ingereden is
  • je representatievere gemiddelden krijgt als iemand meer kilometers onder wisselende omstandigheden heeft gereden

Er is zelfs een Spritmonitor-app, die synchroniseert met de website. De site en de app zijn ook in het Engels te gebruiken. Een lijst van de meest zuinige auto’s vind je ook hier.

Autoweek verbruiksmonitor

Autoweek-logoOp de site van Autoweek kun je de verbruiksmonitor raadplegen. Deze site is duidelijk geïnspireerd op Spritmonitor, maar richt zich vooral op Nederlandse autorijders. Helaas is de database nog niet zodanig goed gevuld dat er van alle automodellen meerdere verbruiksgegevens beschikbaar zijn. Als er meer mensen hun verbruiksgegevens gaan bijhouden kun je deze site goed gebruiken om het verbruik van je auto te vergelijken; in Nederland gelden immers andere snelheidslimieten dan in Duitsland wat een meer realistisch verbruiksbeeld voor Nederlandse omstandigheden oplevert.

Werkelijk verbruik Travelcard

Travelcard-logoDe Travelcard (leaserijders) database www.werkelijkverbruik.nl wordt automatisch gevuld door de gebruikers van de tankpassen, en dat betekent dat er van veel modellen gegevens beschikbaar zijn. Nadeel daarentegen is dat je niet kunt zien op hoeveel berijders de verbruikscijfers zijn gebaseerd en dat leaserijders meestal minder zuinig met brandstof omspringen dan particulieren.

Check ook deze tips om zuinig te rijden.

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)