Iedereen heeft er wel eens last van: beslagen autoruiten. Leuk om figuurtjes op de tekenen, maar zeer onveilig in het verkeer omdat het je zicht belemmert. Wat is de oorzaak van beslagen autoruiten en wat moet je doen om het zo veel mogelijk te voorkomen?
Oorzaak
De oorzaak van beslagen autoruiten ligt in het feit dat er vochtige lucht in de auto aanwezig is die condenseert tegen de koudere ramen. Dit gebeurt met name in de herfst en winter, wanneer het buiten koud en nat is, en er makkelijk vocht in de auto kan ontstaan door natte kleding.
Oplossing
Als je een airco aan boord hebt, schakel deze dan in. Ook in de winter zal een airco de lucht ontvochtigen, en dan verdwijnt de condens als sneeuw voor de zon. Zet de temperatuur op maximaal en zet de ramen op een kier zodat de lucht meer vocht op kan nemen en de condens verdwijnt.
Voorkomen
Hoe kun je nu het beste zorgen dat je ramen niet beslaan? Een paar tips:
- Als je autoramen vies en vettig zijn heb je meer last van beslagen ramen. Zorg dus dat ze goed schoon en vetvrij zijn door ze te reinigen met afwasmiddel. Scheerschuim werkt ook.
- Zorg dat de ventilatieroosters van je auto vrij zijn van bladeren, zodat er goed geventileerd kan worden.
- Zorg voor voldoende ventilatie door met de ramen open te rijden als het beter weer is.
- Leg natte spullen zoals jassen in de kofferbak in plaats van in de passagiersruimte en haal ze uit de auto om te drogen.
- Vervang het interieurfilter regelmatig.
Problemen?
Een beetje vocht in de auto is vrij normaal als het buiten koud en guur is, je stapt immers met vochtige kleren de auto in. Maar als er permanent vocht in de auto aanwezig is, is er wat anders aan de hand en dat zul je moeten (laten) onderzoeken. Zijn de vloermatten nat? Dan heb je wellicht een lekkage. Dat kunnen bijvoorbeeld versleten afdichtrubbers van de portieren of ramen zijn, lekkage via de achterlichten of lekkage in de portieren. Spoor het lek op en gebruik een vochtvreter (deze bijvoorbeeld, ook bij Bol.com verkrijgbaar) om het overtollige vocht te absorberen en leeg deze weer op tijd. Een oude sok met kattenbakvulling schijnt ook te werken.