Preventief onderhoud aan de airco van je auto is nodig om de airco blijvend goed te laten presteren en dure reparaties te voorkomen.

Verlies koudemiddel

Een airconditioning werkt door middel van het principe dat vloeistof (koudemiddel) bij verdampen warmte onttrekt aan zijn omgeving. Dat verdampen en weer naar vloeistof omzetten (condenseren) gebeurt in een gesloten systeem. Desondanks verliest een auto-aircosysteem 5 tot 10% koudemiddel per jaar bij normaal gebruik.

Hoe werkt een auto airco

Hoe werkt een airco in de auto

Het koudemiddel (R134a) moet echter in voldoende mate aanwezig zijn om een goede werking te garanderen. Niet alleen zorgt het gas voor koeling, maar ook voor de transport van speciale smeerolie voor de aircocompressor. Ook zit er meestal UV-vloeistof in het systeem, wat het makkelijker maakt eventuele lekkages op te sporen met een UV-lamp. Er moet daarom voldoende koudemiddel in het systeem zitten. Als er te weinig in zit zal de airco minder goed presteren wat meer brandstof kost. In een uiterst geval zal de airco uitschakelen om schade aan de dure onderdelen (bijv. de compressor, die al gauw €800 kost) te voorkomen.

Airco-servicebeurt

Airco-onderhoud

Airco-servicebeurt

Het is dus verstandig om elk jaar de airco te laten checken, en eens in de 2 jaar opnieuw te laten vullen. Zo voorkom je dure reparaties. Zelf bijvullen kan niet zo maar, dus moet je naar een garage, waar je een zgn. “airco-servicebeurt” kunt laten uitvoeren.

Wat houdt een typische airco-servicebeurt in?

  • Aircosysteem leeghalen: aftappen koudemiddel
  • Controleren op lekken d.m.v. afpersen met stikstof op 10 bar
  • Vacumeren (verwijderen vocht)
  • Toevoegen compressorolie (smering)
  • Toevoegen UV-vloeistof (t.b.v. opsporing lekkages)
  • Aircosysteem opnieuw vullen

Deze taken worden uitgevoerd met behulp van een speciale machine, zoals je die op de foto afgebeeld ziet. Een indicatie voor de kosten: 75 – 100 euro.

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Muffe lucht

Mocht je muffe luchten in je auto hebben als je de airco gebruikt, dan komt dat in veel gevallen door bacterievorming op de verdamper, en/of een vervuild interieurfilter. Dan is het aan te raden om bij een servicebeurt ook gelijk de verdamper te laten reinigen tegen muffe geurtjes. Vergeet ook niet het interieurfilter regelmatig te (laten) vervangen.

Je kunt zelf ook iets doen, namelijk de airco zo goed mogelijk gebruiken. Zie dit artikel: optimaal gebruiken van de airco in je auto.