Preventief onderhoud aan de airco van je auto is nodig om de airco blijvend goed te laten presteren en dure reparaties te voorkomen.

Koudemiddel

Veel mensen weten niet dat een airco 5 tot 10% koudemiddel per jaar verliest bij normaal gebruik. Dit koudemiddel zorgt niet alleen voor koeling maar ook voor smering van de airco. Het goedje moet daarom geregeld worden aangevuld; een drooglopende airco gaat zeker stuk, wat tot dure reparaties kan leiden. Een voorbeeldje? Reparatie van een kapotte aircocompressor kan je zo 1000 euro kosten. Een slecht werkende airco heeft bovendien een negatief effect op het brandstofverbruik, hij moet immers harder werken om je interieur op temperatuur te houden.

Naar de vakman

Airco-onderhoudHet is dus nodig om regelmatig airco-onderhoud te laten plegen. Zelf sleutelen aan je airco kun je beter niet doen. Bij een garage mag ook niet zo maar elke monteur aan een airco rommelen. Daarom kun je dat beter aan daarvoor opgeleide vakmensen overlaten. Minimaal een keer in de 3 jaar wordt aanbevolen, en dat kan natuurlijk ook tijdens regulier onderhoud. Vaak wordt er rond de zomer geadverteerd voor deze airco-servicebeurt, en alleen de aircocheck is soms zelfs gratis. Kun je gelijk de airco laten reinigen tegen muffe geurtjes. Vergeet ook niet het interieurfilter regelmatig te vervangen.

Hier kun je meer tips lezen over het optimale gebruik van de airco in je auto.