In Nederland geldt ook in 2019 de volgende regel voor de kilometervergoeding: als je met eigen vervoer naar je werk reist, kan je werkgever je maximaal 19 cent per kilometer vergoeden zonder dat je hierover belasting betaalt. Voor deze maximale kilometervergoeding maakt het niet uit welk vervoermiddel je gebruikt. Als je werkgever een hogere reiskostenvergoeding geeft, geldt het deel boven de 19 cent per kilometer als loon en moet je werkgever hierover loonheffingen inhouden.

Rekenvoorbeeld:

Stel je rijdt 1000 km voor je werkgever. Hij vergoedt je 28 cent per kilometer. Hiervan is 19 cent onbelast, dus 9 cent wordt belast. Er van uitgaande dat je in de 49,25% belastingschaal valt wordt de berekening als volgt:

1000 x 0,19 €190,00
1000 x 0,09 x 0,5075  €45,68  +
Netto vergoeding €235,68

Netto krijg je dus iets meer dan 23,5 cent per kilometer.

Carpoolen

Als je het carpoolen zelf organiseert, kan iedere werknemer een maximale vergoeding krijgen per kilometer, zonder omrijkilometers. Als je werkgever het carpoolen organiseert, mag hij een maximaal bedrag per kilometer aan de chauffeur vergoeden, inclusief de omrijkilometers.

Alle kosten

In het geval van een auto (je zit tenslotte op een autoblog), moet je alle autokosten betalen van deze vergoeding. Niet iedereen heeft inzicht in al deze kosten, en daarom vind je hier een artikel dat je verder kan helpen bij het in kaart brengen van deze kosten.

Vind jij 19 cent per kilometer voldoende?

Laden ... Laden ...