Je auto goedkoop verzekeren. Dat is een logische wens van elke autobezitter. Het goedkoop verzekeren van je auto is een kwestie van goed vergelijken van verzekeraars, keuzes maken en risico afkopen.

Iedereen in Nederland en België die een auto bezit, is verplicht deze te verzekeren.  Autoverzekeringen kennen verschillende soorten dekkingen en je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe duurder deze is. Grof gezien zijn er 3 types verzekeringen.

WA

De WA in WA-verzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en is verplicht voor elke autobezitter. Het is een basisverzekering en daarmee de goedkoopste vorm van autoverzekering. Indien je WA-verzekerd bent, ben je alleen verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt, voor zover je daarvoor aansprakelijk bent. Schade aan je eigen auto, aan jezelf of jouw spullen in de auto worden niet gedekt door de WA-verzekering. Schade van andere inzittenden wel. Omdat de WA-dekking aan je auto gekoppeld is, is er ook dekking als je iemand anders in je auto laat rijden. Meestal neem je een WA-verzekering voor een auto die ouder is dan 8 jaar.

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

WA-Plus (WA Beperkt Casco, WA Extra)

De WA-plus verzekering dekt het aansprakelijkheidsrisico, en daarnaast onder andere de schade aan de auto als gevolg van uit een aantal in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen zoals brand, blikseminslag, diefstal, joyriding, verduistering en inbraak. Dit type verzekering is in de regel duurder dan de WA-verzekering en wordt aangeraden bij auto’s die ouder zijn dan 3 jaar en jonger dan 8 jaar.

WA Volledig Casco (All Risk)

Een WA Casco-verzekering (ook wel all risk-verzekering genoemd) vergoedt niet alleen de schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt hebt, maar ook de schade aan je eigen auto. De term “All Risk” betekent helaas niet dat werkelijk alles gedekt is, maar de meeste schade aan een ander en aan je eigen auto worden gedekt. Bijvoorbeeld:

 • Brand, ontploffing en blikseminslag;
 • Diefstal;
 • Botsingen met dieren;
 • Storm, overstroming en andere natuurverschijnselen;
 • Botsing, omslaan, slippen, van de weg geraken e.d.;
 • Schade die ontstaat door een technisch gebrek in het voertuig (het technisch gebrek zelf valt niet binnen de dekking);
 • Kwaadwilligheid van anderen;
 • Vandalisme.

Wat normaliter niet onder dekking valt:

 • Normale slijtage;
 • Waardevermindering / afschrijving aan de auto;
 • Opzettelijke schade;
 • Schade die ontstaat als de bestuurder onder invloed van alcohol of drugs verkeert.

Dit type autoverzekering heeft de hoogste premie en wordt aanbevolen bij auto’s jonger dan 3 jaar. De waarde van auto’s jonger dan 3 jaar is veelal te groot om zelf te dragen bij total loss of vergelijkbaar, zeker als je de auto hebt gefinancierd.

Vergelijk verzekeraars

Er zijn grote verschillen tussen de verschillende verzekeraars, dus vergelijken kan je jaarlijks tientallen tot honderden euro’s schelen. Vergelijk dan ook de polisvoorwaarden, want ook daar zitten verschillen in.

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Je ziet het, je auto goedkoop verzekeren is makkelijk. Het is slechts een kwestie van verzekeraars vergelijken en afwegen hoeveel risico je wilt lopen dat er iets gebeurt waarvoor je niet verzekerd bent en wat je financieel niet kunt dragen. Eitje toch?

Hoe ga jij je auto verzekeren?

Laden ... Laden ...