Je hebt de accu van je auto nodig bij het starten, voor de lampen, je radio, ruitenwissers, verwarming en nog veel meer. De autoaccu is een belangrijk onderdeel dus. Maar ook een onderdeel dat niet het eeuwige leven heeft (zo’n 5 jaar), en dat is vervelend, met name wanneer je auto niet wil starten vanwege een lege accu (“batterij” in Vlaanderen). Dit komt vooral in de winter voor, omdat de accucapaciteit daalt bij lage temperaturen.

Wat te doen bij een lege accu?

Je kunt je buurman even vragen of hij met startkabels je auto wilt starten. Dit is echter niet zonder risico als je niet op een aantal zaken let. Een vriendelijke Vlaamse automonteur legt in onderstaande video heel duidelijk uit hoe je met startkabels een andere auto weer kunt starten. Als voorbeeld neemt hij een Volkswagen Golf die een Beetle helpt starten.

Uitgeschreven + wat aanvullingen:

LET OP: Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto’s door starthulp schade ontstaan aan de elektronica. Schakel bij voorkeur een expert (bijv. de wegenwacht) in.

De stappen:

  1. Gebruik bij voorkeur een even grote, of grotere auto (accu) als starthulp*.
  2. Gebruik een stel startkabels van voldoende dikte**, vooral bij dieselmotoren.
  3. Zet het contact helemaal uit van beide auto’s
  4. Bevestig een rode klem stevig op de pluspool van de accu in de auto die hulp nodig heeft
  5. De andere rode klem moet nu stevig op de accu van de donorauto bevestigd worden
  6. Bevestig een zwarte klem stevig op de minpool van de accu van de donorauto
  7. De andere zwarte klem moet nu op een blank metalen massapunt van de hulpbehoevende auto, bijvoorbeeld de carrosserie of motorblok bevestigd worden
  8. Start de motor van de donorauto, en laat een aantal minuten draaien, liefst met iets verhoogd toerental zodat er wat spanning in de andere auto kan lopen.
  9. Zet in de auto die niet wil starten alle energieverbruikers uit, zodat alle energie beschikbaar is voor de startmotor.
  10. Start vervolgens de auto met de lege accu en laat deze een aantal minuten draaien.
  11. Haal de kabels er in omgekeerde volgorde weer van af
  12. Ga een half uurtje rijden met de auto die zojuist geholpen is om de batterij weer op te laden

* In auto’s die op diesel rijden zit veelal een zwaardere accu vanwege de hogere vermogen dat nodig is om een dieselmotor te starten.

** Gebruik startkabels met een dikke koperen kern (min. 25 mm), zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm. Bij 700 Ampère zit je veilig voor personenauto’s. Startkabels kun je bijv. online bij Bol.com kopen.

Overige info

  • Het rijden van korte stukjes is niet bevorderlijk voor het opladen van de accu, en daarom moet je regelmatig ook langere stukken rijden om de accu goed op te laden.
  • In sommige gevallen, bij auto’s die alleen korte stukjes rijden of langdurig niet worden gebruikt, is het voor de laadtoestand én het behoud van de accu nodig om hem met een externe lader op te laden.
  • Bij koud weer levert een accu minder vermogen dan normaal (-10°: 65%, -22°: 50%)
  • Een accu gaat zo’n 5 jaar mee, maar de levensduur is afhankelijk van het gebruik.
  • Je kunt je accu zelf controleren, bijv. met een accutester.