Je hebt de accu van je auto nodig bij het starten, voor de lampen, je radio, ruitenwissers, verwarming en nog veel meer. De autoaccu is een belangrijk onderdeel dus. Maar ook een onderdeel dat niet het eeuwige leven heeft, en dat is vervelend, met name wanneer je auto niet wil starten vanwege een lege accu (of batterij zoals ze dat in Vlaanderen noemen). Dit komt vooral in de winter voor, omdat de accucapaciteit daalt bij lage temperaturen.

Wat te doen bij een lege accu?

Je kunt je buurman even vragen of hij met startkabels je auto wilt starten. Dit is echter niet zonder risico als je niet op een aantal zaken let. Een vriendelijke Vlaamse automonteur legt in onderstaande video heel duidelijk uit hoe je met startkabels een andere auto weer kunt starten.

Uitgeschreven + wat aanvullingen:

LET OP: Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto’s door starthulp schade ontstaan aan de elektronica. Schakel bij voorkeur een expert (bijv. de wegenwacht) in.

De stappen:

 1. Gebruik een even grote, of grotere auto (accu) als starthulp*.
 2. Gebruik een stel startkabels van voldoende dikte**, vooral bij dieselmotoren.
 3. Neem de rode klem en bevestig deze op de pluspool van de accu in de auto die hulp nodig heeft
 4. Neem vervolgens de andere rode klem, en bevestig deze op de accu in de helpende auto.
 5. Sluit vervolgens de zwarte klem op de minpool op de helpende auto. Zorg ervoor dat je niet de rode kabel aanraakt, dan krijg je kortsluiting.
 6. Het andere uiteinde van de zwarte kabel mag je niet op de minpool van de auto die hulp nodig heeft klemmen, maar moet op een hulppunt geklemd worden, bijvoorbeeld de motor.
 7. Start de motor van de auto die hulp aanbiedt, en laat een aantal minuten draaien, liefst met verhoogd toerental.
 8. Start vervolgens de auto die een lege accu heeft en laat deze een aantal minuten draaien.
 9. Zet bij beide auto’s achterruitverwarming en blower aan voordat je de startkabels verwijdert, zo voorkom je beschadiging van de elektronica in de auto.
 10. Haal de kabels er in omgekeerde volgorde weer van af, begin met de pluspool van de geholpen auto.
 11. Ga een half uurtje rijden met de auto die zojuist geholpen is.

* In auto’s die op diesel rijden zit veelal een zwaardere accu vanwege de hogere vermogen dat nodig is om een dieselmotor te starten.

** Gebruik startkabels met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm.

Overige info

 • Het rijden van korte stukjes is niet bevorderlijk voor het opladen van de accu, en daarom moet je regelmatig ook langere stukken rijden om de accu goed op te laden.
 • Bij koud weer levert een accu minder vermogen dan normaal (-10°: 65%, -22°: 50%)
 • Een accu gaat zo’n 5 jaar mee, maar de levensduur is afhankelijk van het gebruik.
 • Je kunt je accu zelf controleren, bijv. met een accutester.