Vogelpoep kan lelijke plekken in je autolak veroorzaken. Dit wordt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet zo zeer door de zuren in de poep veroorzaakt, maar wel door temperatuurschommelingen van de lak in combinatie met vogelpoep.
Wanneer je auto bijvoorbeeld in de zon staat, zorgt de warmte ervoor dat de autolak zachter wordt en uitzet. Wanneer je auto ‘s avonds of in de schaduw afkoelt, zal de lak weer krimpen. Een klodder vogelpoep op je auto zorgt ervoor dat dit subtiele proces niet overal gelijkmatig verloopt. Tijdens het krimpen zal de lak zich rond de vogelpoep vormen. De minuscule vervormingen zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar hebben wel een effect op de lichtreflectie van de lak, waardoor je een doffe plek waarneemt. Wanneer de vogelpoep korreliger van structuur is wordt dit effect versterkt.
Tips voor het verwijderen van vogelpoep van je auto
De Mercedes op de foto is niet meer te redden, en moet waarschijnlijk overgespoten worden. Maar wat moet je doen zodra je ziet dat je vogelpoep op je auto hebt? De uitwerpselen zo snel mogelijk verwijderen, niet laten zitten (helemaal als je autolak niet goed in de was staat!). Maar doe het met beleid, om krassen te voorkomen:
- Maak de vogelpoep nat met water.
- Maak een zachte doek nat, en leg deze op de poep, zodat de vogelpoep week kan worden. Als het erg droog is, laat de doek er dan 10 minuten op liggen.
- Veeg voorzichtig de vuile poep van de lak, want er kun nog harde delen in de poep zitten, die krassen in de lak kunnen veroorzaken. Niet hard wrijven.
- Als je sneller klaar wilt zijn kun je ook een spray als deze gebruiken. Ook hier geldt: hoe droger de poep, hoe langer inweken.
- Gooi gebruikte doeken direct weg of in de kookwas en was je handen goed. Vogelpoep kan ziektes herbergen.
Als je je autolak regelmatig goed in de was zet, wordt de lak minder snel aangetast door vogelpoep, maar het neemt niet weg dat je het nog steeds zo snel mogelijk moet verwijderen. Hieronder kun je zien wat vogelpoep met je lak kan doen.