Daar is ie dan, de belangrijkste nieuwe SUV in zijn segment, de nieuwe Volvo XC60. De oude XC60 voert namelijk al een tijdje de verkoopstatistieken aan van de middelgrote premium-SUV’s in Europa, en het uitlopende model is daarbij in de basis al weer 9 jaar oud. Je kunt daarom bijna het succes van zijn opvolger uittekenen, al moet hij dat natuurlijk nog wel waarmaken.

Herkenbaar design

Zweedse automaker heeft er voor gekozen om de jongste telg in de nieuwe 60-serie vandaag te onthullen op de Autosalon van Genève. Na een lange teasecampagne, want dat is in de mode, kunnen we zien dat de nieuwste Zweed op hoge poten in veel opzichten lijkt op zijn grote broer, de XC90. De Thor-koplampen, de nieuwe grille en de karakteristieke achterlichten maken het weer een herkenbare Volvo. Natuurlijk kun je je Volvo XC60 persoonlijk aankleden. Je kunt er zelfs een setje pooiervelgen van Volvo onder schroeven, zoals de foto’s van het blauwe exemplaar uitwijzen.

De nieuwe Volvo XC60

De nieuwe Volvo XC60

LEES OOK: rij-impressie van de nieuwe XC60.

Motoren: krachtige tweeliters

De nieuwe Volvo XC60 is vanaf de marktintroductie leverbaar met Volvo’s bekende viercilinder tweeliter-motoren die we ook in andere modellen terugvinden. Voor de dieselaars zijn er de D4 dieselmotor met 140 kW (190 pk) en de 173 kW (235 pk) sterke D5 dieselmotor met PowerPulse-technologie. Qua benzinemotoren heb je aanvankelijk keus uit de T5 benzineversie met een vermogen van 254 pk en de T6 die dankzij een turbo én een supercharger 320 pk en 400 Nm trekkracht levert.

De topmotor wordt de T8 Twin Engine plug-in hybride aandrijflijn, waarbij de benzinemotor ondersteund wordt door elektropower. Deze 407 pk sterke versie accelereert in slechts 5,3 seconden van 0-100 km/u. Er wordt nu nog niet gerept over een driecilinder, maar deze zit wel in de pijplijn, al dan niet i.c.m. met elektro-aandrijving.

Interieur: drijfhout?

Volvo is er trots op dat ze voor het topinterieur drijfhout verwerken. Het creëert een rustgevende ambiance in de auto. Daar moeten ze nog wel wat moeite voor doen, vooral om de patronen mooi uitgelijnd te krijgen. Het infotainmentsysteem en de connected diensten van Volvo – Sensus en de Volvo On Call app – zijn verbeterd op het gebied van graphics en gebruiksvriendelijkheid. En net als bij de Volvo 90-serie is smartphone-integratie via Apple CarPlay en Android Auto mogelijk.

Veiligheid: Autosteer

Natuurlijk voldoet de XC60 aan de laatste standaard in veiligheidsfeatures, maar Volvo zou Volvo niet zijn als ze niet iets zouden toevoegen aan hun City Safety-systeem. Dat doen ze ook, namelijk met de “Autosteer”, waarbij de auto zelfstandig een obstakel kan ontwijken als een aanrijding dreigt. Hoe dat in de praktijk uitpakt is natuurlijk belangrijk, want je kunt je talloze situaties voorstellen waarbij je juist niet wilt uitwijken, bijvoorbeeld bij een tegemoetkomende vrachtwagen op de andere weghelft! Maar omdat de Zweden ook een systeem hebben dat juist voorkomt dat je tegemoetkomend verkeer raakt (Oncoming Lane Mitigation), zal dat wel loslopen. Het Zweedse merk claimt dat het de veiligste auto ooit is, dus…

Wie het nog autonomer wil, kan straks kiezen voor het optionele Pilot Assist, het geavanceerde semi-autonome rijhulpsysteem dat automatisch kan sturen, accelereren en remmen tot snelheden van 130 km/u.

Video

Gelukkig blijft het niet bij plaatjes en praatjes van de nieuwe XC60, want er zijn ook videobeelden!

Prijzen

De nieuwe Volvo XC60 gaat vanaf half april 2017 in productie in de Torslanda-fabriek in Zweden en de auto staat in september bij de Volvo-dealers. Op 31 maart zijn de Nederlandse prijzen en specificaties vrijgegeven:

Uitvoering (altijd Geartronic)Fiscale waardeConsumentenadviesprijs
XC60   T5€   57.915€   58.995
XC60   T5 AWD€   61.915€   62.995
XC60   T6 AWD€   69.915€   70.995
XC60   T8 Twin Engine AWD€   66.965€   68.195
XC60   D4 AWD€   61.915€   62.995
XC60   D5 AWD€   67.915€   68.995

Concurrentie: o.a. Audi Q5, Mercedes GLC, Jaguar F-Pace, BMW X3 en de Land Rover Discovery Sport. Later dit jaar zal ook de kleinere Volvo XC40 aan het publiek getoond worden en wellicht zelfs nog een XC20. De SUV is booming business en Volvo is er bij.

Plaatjes