Hyundai is van ver gekomen. Wellicht herinner je je nog de Hyundai Accent, Pony of de Stellar? Niet bepaald auto’s om trots op te zijn. De nieuwe Hyundai i30 Wagon, broertje van de Kia Cee’d Sportswagon, ziet er daarentegen goed uit en is mooi afgewerkt.

Voordelig

De in Europa (Nošovice, Tsjechië) ontwikkelde en geproduceerde Koreaan is verkrijgbaar met 2 motoren: een 1.6 diesel met 128 pk / 260 Nm en de in deze test gereden 1.6 benzine. Voor de leasemarkt zijn beide motorvarianten interessant omdat je ze beide met 20% bijtelling op contract kunt zetten. De benzineversie overigens na 1-1-2013 niet meer. Voor de particuliere markt zijn de voordelige aanschafprijs (vanaf €19.995) en de lange garantie van 5 jaar interessant.

Let er wel op dat automerken vaak een lokkertje in de prijslijsten zetten, zonder enige optie. Hyundai ook, en dit goedkoopste model wordt geleverd zonder airco, en een auto zonder airco raak je aan de straatstenen niet meer kwijt. De prijslijst voor kopers die waarde hechten aan restwaarde begint dus bij 21.995 euro.

Bol.com auto

Geen downsizing

De motor in deze Hyundai doet nog niet mee aan de downsizinghype. Hij is een ‘gewone’ 1.6 (zonder turbo) en levert 135 pk. Kan er in ieder geval geen turbo kapot gaan, zullen we maar zeggen. Dat vermogen is best netjes, maar de trekkracht is natuurlijk minder dan een geblazen motor, want deze komt uit op 164 Nm bij 4850 tpm. Dat is een hoeveelheid die Ford met de driecilinder 1.0 Ecoboost in de Focus met 6 Nm overtreft bij een veel lagere 1400 tpm, om maar even aan te geven wat je met een turbo kan bewerkstelligen.

Ruimte

De Hyunda i30 Wagon is 3 cm hoger en 18,5 cm langer dan de hatchback, en deze ruimte komt compleet ten goede aan hetgeen je meeneemt: passagiers en bagage dus. Met de achterbank op zijn plek heeft de kofferruimte een inhoud van 528 liter, en met neergeklapte banken 1642. Dat is heel netjes, want ruimer dan directe concurrent Ford Focus Wagon (490 – 1516).

Testvideo Autoweek

Het blad Autoweek reed met de stationversie van de Hyundai i30 Wagon 1.6 GDI, en maakte onderstaand videoverslag, gepresenteerd door Maurice de Bouvère.

Bol.com auto

Foto’s Hyundai i30 Wagon