Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

De aanbesteding van de politie lijkt gewonnen te zijn door Mercedes-Benz. Zoveel werd vandaag duidelijk.

De order behelst 1250 auto’s van het type B-Klasse en 400 Vito-bussen. De B-klasses worden door VDL Bus in Venlo omgebouwd tot politieauto. Terberg Specials neemt de ombouw van de Vito-busjes voor zijn rekening.

MPV’s

Andere merken die meededen waren Opel met de Zafira, BMW met de Active Tourer, Mini met de Countryman en Peugeot met de 5008. De 177 pk sterke B 220 D lijkt nu dus echter de beoogde vervanger te zijn van de huidige, herkenbare Volkswagen Touran’s 2.0 TDI. De één na kleinste Mercedes scoorde uitstekend op gebied van wendbaarheid, snelheid, robuustheid en betrouwbaarheid. Na vermeende corruptie bij aanbestedingen waar medewerkers van importeurs Pon en Peugeot bij betrokken zouden zijn, is gekozen voor een andere aanbestedingsprocedure. In plaats van 1 grote order is de gunning in delen opgesplitst waarbij verschillende leveranciers kunnen winnen. Pon (deed net als Peugeot) overigens wel weer mee met deze aanbesteding, maar dit keer met de Passat en de Octavia, die het dus niet gered hebben. Het bedrijf mag overigens wel de auto’s leveren, in de categorie hondenvervoer met personenauto’s.

Update 31 mei 2017: Dankzij een lekkende Facebook-pagina van Politie Zaandam weten we ook hoe de Mercedes B in politietrim er uit ziet.

Mercedes B-klasse politie

Mercedes-Benz B 220 D in politie-uitmonstering

Mercedes-feestje?

Zo langzamerhand wordt een groot deel van het wagenpark van de Nederlandse hulpdiensten een Mercedes-feestje. Ga maar na: de meeste ambulances komen van Mercedes, veel brandweerauto’s zijn van de Duitse fabrikant en nu gaat de politie ook in auto’s van het merk met de ster rijden. Wat er voor de andere merken nu o.a. nog overblijft is de aanbesteding van de nieuwe surveillance-auto’s van de Nationale Politie. Die moeten voldoen aan hele andere eisen, zoals een topsnelheid van 250 km/u en deelbepantsering. De Zweden kozen voor de Volvo V90, dus wellicht zien we die nog terug? We gaan het zien.