Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Het kan dit jaar gebeuren dat je een BMW X1 of Ford Kuga in politie-uitmonstering op straat tegenkomt. Deze twee modellen hebben namelijk de aanbestedingsronde gewonnen en zullen worden ingezet als basispolitievoertuig (BPV).

Deze beslissing voor de opvolger van de Mercedes B-klasse volgde na een uitgebreid proces van anderhalf jaar, waarbij feedback verzameld werd en verschillende modellen intensief getest zijn. De keuze voor twee verschillende merken biedt flexibiliteit in geval van leveringsproblemen. Deze auto’s zijn uitgekozen op basis van hun prestaties, prijs, kwaliteit, en gebruiksgemak.

BMW X1 als basispolitievoertuig

BMW X1 als basispolitievoertuig © BMW Van Poelgeest

Geen plug-in hybrides

Er zullen in 2024 proefmodellen worden ingezet worden bij verschillende basisteams. Hiervoor zal een kleine oplage worden gebouwd. Een politieversie is namelijk niet hetzelfde als de versie die jij en ik kunnen kopen. Sterker nog, de 190 pk sterke Kuga HEV kún als particulier je in Nederland niet eens kopen, want voor particulieren staan alleen de 120 of 150 pk sterke 1.5  Ecoboost en de 245 pk sterke PHEV plug-in hybride in de prijslijst. In België is de motorvariant overigens wel verkrijgbaar.

De auto wordt zodanig aangepast dat agenten met hun uitrusting aan makkelijk kunnen zitten in de auto. Hiervoor zal de middenconsole waarschijnlijk aangepast moeten worden. Ook wordt er apparatuur ingebouwd en zal hij voorzien worden van strategisch geplaatste bepantsering. Hij wordt een stukje zwaarder dus.

Als alles volgens plan verloopt, zal de politie vanaf 2025 tot 2029 (met een mogelijke uitloop tot 2032) ongeveer 1100 van deze voertuigen in gebruik nemen.

Testen met EV

De politie stapt dus af van de diesel, wat wel in het hedendaagse plaatje past maar stekkeren zien ze dus niet zitten, althans niet met zo’n prutaccu’tje waar je binnen no-time doorheen bent. Ze gaan werken met volledig elektrisch aangedreven basisvoertuigen. De ontwikkelingen in de markt voor elektrische voertuigen gaan namelijke snel én de politie wil de CO2-uitstoot terugbrengen. Daarom wordt vanaf eind 2025 zo’n dertig procent van de huidige fossiel aangedreven BPV-personenauto’s (circa 500 stuks) vervangen door elektrische voertuigen. Als alles volgens planning verloopt, start het aanbestedingsproces voor de elektrische basispolitievoertuigen na de zomer.

Overigens is de politie al lange met EV’s, dwz er worden sinds 2019 in pilotvorm al elektrische auto’s door de politie ingezet, maar nog niet voor de inzet als basisvoertuig.