Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Ze zijn er uit bij de politie: de Audi A6 3.0 TDI Avant Quattro S-tronic moet de Volvo V70 T6 gaan vervangen als speciaal interventievoertuig (SIV).

Met de aanschaf van de snelle Audi-stations wil de politie beter kunnen optreden tegen ramkrakers en ander tuig op de weg, die ook vaak voor het merk met de vier ringen kiezen als snel (gestolen) vervoermiddel. Het lijkt een soort wedloop die je niet kunt winnen, nu er al snelheden van boven de 300 km/h geklokt zijn in achtervolgingen, maar een snellere dienstauto is natuurlijk nooit weg.

Geen kogelwerend glas

Importeur Pon heeft met het Duitse merk de voorlopige aanbestedingsprocedure gewonnen van o.a. BMW en Mercedes. De auto’s moesten voldoen aan allerlei eisen, waaronder vierwielaandrijving, een topsnelheid van minimaal 250 km/h en een acceleratie van 0 – 100 binnen 7 seconden. Vroeger had je voor dergelijke snelheden een Porsche 911 nodig, maar tegenwoordig kan dat dus met een dieselstation, dankzij 272 pk en 580 Nm. Dankzij de krachtige dieselmotor kan de politie een eventuele achtervolging langer volhouden.

Update 1-2-2018: zo ziet hij er uit in het echt (bron: Politieacademie Rijopleiding)

Er is overigens niet voor kogelwerend glas gekozen omdat dat het gewicht van de auto, en daarmee de wegligging, nadelig beïnvloedt. Oorspronkelijk was er echter wel sprake van deelbepantsering als eis, maar daar wordt niet over gerept in het persbericht van de politie. Bij politieauto’s zit deze bescherming normaliter in de deuren om achter te kunnen schuilen bij vuurgevaarlijke boefjes.

Voorjaar 2018

Andere ingeschreven partijen kunnen tot 10 november bezwaar indienen. Pon moet nu eerst een “proof of concept” leveren, oftewel een prototype, geheel volgens de eisen. Wanneer dit goed verloopt gaat de ongeveer 80.000 euro kostende Audi A6 3 liter-diesel de komende jaren gefaseerd de huidige negentig Volvo’s V70 vervangen. Naar verwachting rijdt de eerste Audi A6 in politiekleuren in het voorjaar van 2018 over de snelwegen. De SIV’s worden ingezet bij de Diensten en afdeling Infrastructuur van een aantal eenheden en onder meer gebruikt voor opvallend surveilleren en toezicht.

Bronnen: politie.nl en Telegraaf.nl