Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Er zit nog maar één brandstofauto bij de 7 kandidaten voor de auto van het jaarverkiezing 2022, namelijk de Peugeot 308. Maar de winnaar morgen om 16:45 gaat hoogstwaarschijnlijk een EV worden, als Putin niet een atoomraket op onze knar heeft gestuurd.

Waar het vorig jaar nog wel een auto met een verbrandingsmotor was (Toyota Yaris), overheersen dit jaar de volledig elektrische modellen. Logisch wel, gezien de regelgeving en de ontwikkeling van de EV-technologie.

Update 28 februari 2022: en de winnaar is…. de Kia EV6!

Kandidaten Auto van het jaar 2022

Er zijn een aantal regels of een auto mee mag doen aan auto van jaar: de auto moet zijn geïntroduceerd in de twaalf maanden voorafgaand aan de uitreiking van de prijs. De auto hoeft niet uit Europa te komen maar moet ten minste te koop zijn in vijf Europese landen en en een minimale verwachte verkoop van vijfduizend stuks hebben.

Een shortlist van zeven auto’s wordt gemaakt door te kiezen uit ongeveer 35 auto’s, deze keuze wordt gemaakt door middel van een simpele stemronde.

Dit de shortlist voor 2022 geworden:

Vanuit Nederland zijn er 3 juryleden van de in totaal 61-koppige jury afkomstige uit Nederland, namelijk Jaco Bijlsma en Peter Hilhorst van Autovisie en Frank Buma van de ANWB. Peter Hilhorst neemt in de onderstaande video even de kandidaten door.

Kandidaten worden beoordeeld op de volgende criteria: design, comfort, veiligheid, verbruik, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteit, milieu belasting en de prijs.

De keuze uit de zeven overgebleven auto’s gaat als volgt; elk jurylid krijgt 25 punten te verdelen, hij/zij moet minimaal aan vijf auto’s punten toekennen. Er mogen niet meer dan 10 punten per auto worden gegeven en ook mag er maar één de hoogste score per jurylid hebben.