Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Toyota bouwt al decennialang hybrides die erg goed in elkaar steken en betrouwbaar zijn. Alleen bij de stap om de brandstofmotor massaal weg te laten heeft het concern wat langer geaarzeld dan grote concurrent Volkswagen.
Ok, er is ooit in de VS een elektrische RAV4 geweest en er rijden elektrische Toyota-busjes rond, maar dat zijn de aantallen niet.

Vol op het stroompedaal

Het Japanse autoconcern trapt nu echter het stroompedaal vol in en investeert de komende jaren ruim 35 miljard dollar in de ontwikkeling van elektrische modellen onder het label Beyond Zero. Liefst 30 nieuwe BEV-modellen (inclusief trucks en sportwagens) willen ze tegen 2030 op de markt hebben, waarvan 15 al in 2025. Een groot gedeelte van het investeringsgeld gaat naar de ontwikkeling van de accutechnologie. Toyota kennende moet het natuurlijk wel betrouwbaar zijn en lang meegaan, anders wordt het gezichtsverlies, harakiri en meer van die fijne Japanse tradities.

Als eerste komt Toyota met een volledig elektrische SUV, de bZ4x. Omdat ze wat laat zijn, tonen ze nu al dat er een model aan komt en mocht de verzamelde autopers er even in sturen rondom Barcelona. Bestellen kan trouwens in april, en dan krijg je hem eind 2022/begin 2023. De prijzen beginnen vanaf ongeveer 55.000 euro.

Update 30-4: WLTP-cijfers zijn bekend: maximale range van 516 km voor voorwielaangedreven bZ4X, maximaal 470 km voor AWD-variant.

Rijimpressie Toyota bZ4x door Autoweek

Marc Klaver reed namens Autoweek met een van de handgebouwde preproductie exemplaren van de Japanner, en de eerste indruk is niet verkeerd. Prettig rijdend en verder geen prestaties geen zaken die er echt bovenuit steken. Gewoon goed dus, maar waarschijnlijk straks wel een indrukwekkende garantietermijn?

Rijimpressie Toyota bZ4x door Autovisie

Dries van den Elzen reed namens Autovisie met de elektrische SUV, en zijn verhaal bekijk je in de onderstaande videoreportage.

Rijimpressie Toyota bZ4x door de ANWB

Frank Buma maakte voor de ANWB een rondje met de bZ4x en zijn commentaar bekijk je in de onderstaande videoreportage.