Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Het interieur van een auto kan flink opwarmen als hij een aantal minuten in de zon staat. Na 10 minuten is de het al 10 graden warmer dan buiten en na een half uur al bijna 20 graden warmer. En dat kan dodelijk zijn voor een hond.

Stroperig

Een hond kan zijn warmte namelijk niet kwijt in een afgesloten auto, ook al staat er een raam op een kier. Het gaat namelijk niet om de zuurstof, maar om de temperatuur. Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Wanneer hun lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven. De hond niet in de auto achter laten is dus het devies.

temperaturen auto en asfalt dieren

Zo warm wordt een auto en het asfalt

Heet asfalt

En áls je dan in de zomer een hond uit de auto haalt, moet je nog een keer opletten. Niet alleen het auto-interieur warmt flink op, het asfalt wordt ook verzengend heet. Het kan zelfs smelten. Als je er met blote voeten overheen zou lopen, dan brand je je voeten. Je kunt je voorstellen dat een hond, die niet even een paar slippers aan kan trekken, hier ook last van heeft.

Experiment

Niet alleen honden kunnen slecht tegen een hete auto. Karen Soeters van Animalstoday stapte zelf in een Opel Astra stationwagon om te ervaren en te laten zien hoe het is om een uur lang in een auto te zitten waar de temperatuur tot 50 graden oploopt. Dierenarts en presentator van het SBS programma Beestengeluk Piet Hellemans begeleidde haar bij het experiment. Hoewel de auto wit is, gedeeltelijk in de schaduw staat, en het raam op een kiertje loopt de temperatuur binnen een uur op tot 50 graden. Karen wordt langzaam onwel en kan nauwelijks meer lopen als de deur weer open gaat.

Tips

Als je een hond in een afgesloten auto aantreft, mag je van de wet een ruitje inslaan als het gaat om een levensbedreigende situatie. Deze en andere tips vind je bij de hondenbescherming.