De Skoda Superb Combi was al geen kleine jongen, maar de 2015-versie is nog meer een rijdende (chique) balzaal.

Mooi?

Ik geef het eerlijk toe: ik vind deze nieuwe Skoda Superb Combi echt een mooie auto. En ik ben niet de enige. Zo reden AutoWeek (2.0 TSI 280 pk) en het Britse AutoExpress (2.0 TDI 150 pk) met de Tsjechische gigant (zie video’s onderaan), en zij komen tot dezelfde conclusie. Maar er heerst meer consensus over deze Superb:

  • Enorme bagageruimte (660 liter)
  • Enorm veel ruimte op achterbank
  • Veel auto voor je geld
  • Materiaalgebruik netjes, maar minder mooi dan Volkswagen
  • Erg comfortabel, niet sportief. Eerder te soft
  • Handige uitrusting
  • Mooi design

Het lijkt dus (wederom) een mooie aanbieding.

Prijzen

Skoda kun je anno 2015 niet echt meer scharen onder de échte budgetmerken. Prijzen voor deze Superb Combi starten bij net geen 30.000 euro, en de gereden 2.0 TDI-versie met 150 pk en handbak kost in Nederland net geen 36.000 euro. Een hoop geld, maar wel een paar duizend euro goedkoper dan een Volkswagen Passat, die bovendien minder ruim is.

Bijtelling

Deze auto zal vooral zakelijk gereden gaan worden. Interessant is hierbij dat de versies met de 1.6 TDI (120 pk) en de 2.0 TDI (150 of 190 pk, beide met handbak) goed zijn voor 20% bijtelling als je hem vóór 1-1-2016 op kenteken zet. Vanaf 2016 zal alleen de 1.6 diesel goed zijn voor 21% bijtelling.

Skoda

Of het een auto voor jou is? Daarbij moet je je afvragen of je er tegen kan dat mensen achterhaalde grappen gaan maken over het merk dat je rijdt, net zoals er altijd mensen zijn die Alfa’s maar onbetrouwbare roestbakken vinden. Objectief gezien lijkt het gewoon een goede keuze, en op vakantie gaan met het hele gezin (of vriendengroep) wordt (of blijft) een feest. Ik ben wel benieuwd wat jij van deze auto vindt. Laat je commentaar gerust achter onder dit artikel!

Testvideo AutoWeek

Roland Tameling van AutoWeek reed met de grote stationcar met de 2.0 TSI met 280 pk. Zijn video bekijk je hieronder. Mocht je je afvragen of de Skoda wel zo ruim is als je Roland achterin ziet zitten: ja, meneer is echter 2 meter lang en “een meter breed”…

Testvideo AutoExpress

Hieronder vind je de (Engelstalige) video van AutoExpress, die reden met de 2.0 TDI met 150 pk). Grappig detail hierbij is dat tester Jack Rix van AutoExpress een klein mannetje is, waardoor de ruimte achterin juist enorm lijkt.

Foto’s