De Skoda Octavia biedt een klap meer ruimte dan een Golf, voor ongeveer dezelfde prijs. En dat is nou precies waarom de Octavia Combi een populaire keuze is onder mensen die geen moer geven om imago of andere fratsen. En toegegeven, hij ziet er bovendien niet slecht uit.

Ruimte

De Octavia stationcar van het Tsjechische merk is net als de Golf, Leon en A3 gebaseerd op het nieuwe MQB-platform van VAG, en daardoor is de wielbasis met 11cm gegroeid wat goed nieuws is voor de beenruimte. Skoda stelt tevens dat de bagageruimte, die 610 liter meet en met de banken plat 1740 liter, de grootste in zijn klasse is. De totale auto is 9cm langer en 4,5cm breder geworden.

Net als de hatchback is de Octavia Combi voorzien van een aantal handigheidjes, die Skoda “Simply Clever” noemt: preventie tegen het tanken van de verkeerde brandstofsoort, allerlei bagagehaken, houders voor flessen en mobiele apparaten, een ijskrabber in de tankdop, ruimte voor het veiligheidsvest onder de bestuurdersstoel en de mogelijkheid tot het ontgrendelen van de rugleuning van de achterbank via een knop in de kofferruimte. Het vervoeren van lange voorwerpen wordt vergemakkelijkt dankzij de volledig neerklapbare rugleuning van de passagiersstoel. Onder de dubbele laadvloer is ruimte voor de afdekhoes en langsdragers.

Motoren

Qua motoren kun je natuurlijk verwachten dat de bestaande VAG-motoren hun weg gaan vinden naar het vooronder van deze combi. Denk dus aan de bekende TSI en TDI-motoren. Belangrijker voor de Nederlandse markt is het feit dat Pon, de Nederlandse importeur, probeert de fabrikant zo ver te krijgen dat de uitstoot van de 1.6 TDI Greenline onder de 89 gram komt, want dan kan de leaserijder die voor 1-1-2014 zijn Combi bestelt, profiteren van 14% bijtelling voor de duur van zijn leasecontract. En dat is iets wat bij de kostenbewuste Skodarijder bovenaan het verlanglijstje staat natuurlijk. En bij de rest van Nederland ook trouwens…

Update 5 maart: de 14% bijteller komt in de vorm van de Skoda Octavia Greenline

Juni 2013 in de showroom

De nieuwe station van Skoda zal getoond worden op de Autosalon van Genève (5-17 maart 2013). Op 22 maart staat de ŠKODA Octavia hatchback bij de dealer, medio juni volgt de Octavia Combi. Voor de Combi vraagt de importeur een meerprijs van 900 euro ten opzichte van de hatchback.

Video van Octavia Combi