Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

En Nederland krijgt de wereldwijde primeur! Hoe cool is dat?

Een van de voordelen van het rijden met een Tesla is de beschikbaarheid van een eigen laadnetwerk van snelladers, zgn “Superchargers”, met Europese dekking. Het is ideaal want je hoeft je geen zorgen te maken over lange ritten; het navigatiesysteem berekent waar en hoe lang je moet laden bij een laadpuntvan eigen makelij. Eenmaal bij een Supercharger aangekomen, is het een kwestie van inpluggen en laden. Geen gedoe met laadpassen, dat is allemaal al geregeld.

Europese dekking

Tesla werkt al jaren aan de uitbreiding van het netwerk, en de laadpunten bevinden zich inmiddels op meer dan 2500 locaties wereldwijd. Deze “Superchargers” zijn de afgelopen jaren in sneltreinvaart aangelegd door de Californische autobouwer, en nog steeds wordt het aantal locaties en laadpunten, zgn “stalls” uitgebreid. Recent worden veel oplaadpunten ook nog eens in snelheid verhoogd (V3, tot 250 kW), zodat je met de maximaal haalbare snelheid voor jouw auto kunt laden. Niet-Tesla-EV-rijder zouden wel eens jaloers kunnen worden op zo’n mooi laadnetwerk. Maar het mooie is: zij kunnen binnenkort ook profiteren van het goede Supercharger-netwerk.

Tesla Superchargers Europa

Tesla Superchargers Europa (bron: Tesla website, 19-09-2021)

Primeur in Nederland

Nederland is een van de eerste landen waarvan de Superchargers open worden gesteld voor andere merken. In de oorspronkelijke berichten zou EV-land bij uitstek Noorwegen de primeur krijgen.

Tesla zou al getest hebben met 14 modellen van de concurrentie. Dat betekent dat het uitstekende en groeiende Supercharge-netwerk beschikbaar komt voor de Volkswagens ID’s, Ford Mustang-E’s en Hyundai Ioniq’s van deze wereld. Voor Tesla-rijders is de prijs per kWh relatief laag (in Nederland momenteel ongeveer 43 cent per kWh per 13 april 2022). Tesla heeft tot nu toe zich tot doel gesteld geen winst te maken met de oplaadlocaties. Dat zou betekenen dat het geld wat verdiend gaat worden met de extra laadsessies weer geïnvesteerd wordt in nieuwe laadlocaties, wat goed nieuws is voor Tesla-rijders en nu dus ook bestuurders van andere EV’s. Maar of dat zo blijft?

Update 14-02-2022: in Nederland zijn nu alle locaties opengesteld. Nadat eerst de onderstaande 10 locaties als pilot dienden staan nu alle Nederlandse Tesla Superchargers open voor andere merken.

Als je een abonnement neemt van €13 p/m, dan betaal je hetzelfde tarief als Tesla-rijders. Hoppa. Alleen jammer dat de kabeltjes zo kort zijn, daardoor moeten sommige EV’s laadplekken blokkeren omdat hun laadpoort niet linksachter zit, zoals bij een Tesla. Als het rustig is bij de Supercharger is dat echter geen probleem.

Update 31-01-2022: ook in Noorwegen en Frankrijk opent Tesla Superchargers voor andere merken. Teslabjorn ging gelijk even testen met een Polestar 2, waarvan net als bij een Volvo de laadpoort op dezelfde plek zit als een Tesla.

Tesla-app

Tesla heeft de app aangepast voor de niet-Tesla-rijders vanaf versie 4.2.3. Dat moet wel, want er is geen betaalmogelijkheid bij Superchargers. De “stall” herkent nu namelijk of de verbonden EV een Tesla is en dan begint het laden direct, facturering gaat via een creditcard die je opgeeft in je Tesla-account of via de leasemaatschappij. Inprikken en laden maar. Bijna zo makkelijk gaat het ook werken voor niet-Tesla’s, mits je een account hebt aangemaakt en een betaalmethode hebt gekoppeld. Dan is het auto koppelen, stall selecteren en laden maar.

Foto: Jakob Härter, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons