Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Inmiddels rijd ik 3,5 jaar elektrisch en in de vakantie wordt er onderweg natuurlijk regelmatig snelgeladen vanwege de langere ritten door Europa. Op deze langere trips vind ik het leuk om een speciale laadlocatie te bezoeken. Vorig jaar was dat laadpark Kreuz Hilden, een grote Tesla/Fastned-locatie in Duitsland met een lekker bakkertje erbij. Deze zomer reden we richting Oostenrijk en tussen Stuttgart en München vind je aan de A8 bij Zusmarshausen het Sortimo Innovationspark (SIZ). Dit is een futuristische laadlocatie voor elektrische voertuigen, de grootste van Europa en waarschijnlijk een van de grootste ter wereld. SIZ is in augustus 2021 geopend en biedt niet alleen oplaadmogelijkheden voor auto’s maar ook voor bussen en andere lange voertuigen zoals elektrische auto’s met caravan.

Wat kun je er allemaal vinden en wat kost laden per kWh? (prijzen van 23-07-2023)

 • 24 overdekte DC-snelladers van 475 kW (€ 0,59)
 • 12 Tesla V3 Superchargers van 250 kW, open voor elk merk (dal € 0,51, piek €0,58)
 • 38 DC-snelladers van 35 kW (€ 0,45), 22 te upgraden naar 140 kW (€ 0,59)
 • 6 AC-laders van 22 kW (€ 0,45)
 • Nio Power Swap Station
 • Winkel
 • Bakkerij
 • Kantoren
 • Café/restaurant met terras
 • Speeltuin
 • Toiletten

Behoorlijk indrukwekkende specs en meevallende prijzen niet waar? Behalve bij de Superchargers (die werken met de Tesla-app voor niet-Teslarijders) kun je hier het laden afrekenen met de eLoaded-app (tip: installeer de app vantevoren) of binnen op het scherm in de hal met betaalpas. Helaas kun je momenteel nog niks met een andere laadpas op deze locatie. Nissan Leaf-rijders hebben helaas ook pech, want er is geen CHAdeMO-oplaadpunt aanwezig.

Nio accuwisselstation

Tot mijn verrassing was er op het 35.000 m2 metende terrein ook een Power Swap Station (PSS) aanwezig van het Chinese automerk Nio.

In zo’n PSS kun je een Nio binnen 6 minuten van een volgeladen accu laten voorzien, zie ook deze video. Helaas was er geen actieve wisselsessie tijdens ons bezoek, en gezien het lage aantal verkochte Nio’s in Europa is die kans op dit moment ook best klein. Nio stond er zelf ook bij met een aantal demomodellen ter promotie.

Video

Kyle Conner van het Amerikaanse Youtube-kanaal Out of Spec Reviews bezocht SIZ ook en maakte vorig jaar onderstaande video waarin hij de locatie en het laad- en betaalproces toont. Handig als je van plan bent de locatie te bezoeken.

Voorbeeldlocatie?

Deze locatie moet als voorbeeld dienen voor meer van dit soort laadlocaties. Dan moet er wel geld mee verdiend worden, en mijn eerste gevoel bij het zien van deze prachtige locatie is dat er vooral veel geld bij moet op dit moment. Maar goed, laten we hopen dat er in de toekomst voldoende aan verdiend wordt en we meer van dit soort stations gaan zien!