Het huidige model Renault Mégane draait al weer sinds 2008 mee, maar de recente facelift van de Renault Mégane moet de Fransman weer een moderner smoeltje geven.
Dat lijkt aardig gelukt, maar de vraag is natuurlijk of hij de concurrentie nog bij kan benen. Het Britse magazine AutoExpress reed met de laatste versie van de Mégane, in GT Line-uitvoering met de 130 pk sterke 1.6 liter dCi dieselmotor. In Nederland kost dit model € 29.690 en geniet momenteel een bijtelling van 20%. Carblogger vertaalde de test natuurlijk even voor je!
Blikvanger?
Er is veel gebeurd in autoland sinds we de Renault Mégane een echte “blikvanger” vonden tijdens zijn debuut op de Autosalon van Parijs in 2008. Sindsdien is er aan de Mégane niet veel gebeurd – en dat is de reden waarom Renault de Golf-rivaal nu het nieuwe familiegezicht heeft gegeven.
We reden met een topmodel, de Renault Megane GT Line TomTom Energy dCi 130, die climate control, keyless go en een ingebouwd TomTom-navigatiesysteem aan boord heeft. Deze is eenvoudig in gebruik, maar voelt goedkoop aan in vergelijking met de geïntegreerde systemen die andere fabrikanten bieden. Het ziet er een beetje gedateerd uit, met lage resolutie graphics die op een vrij klein scherm getoond worden.
Rijdt goed
Op de weg blijft de Mégane goed rijden. Er is niet veel stuurgevoel, maar het stuurwiel geeft een positieve en directe respons. Hij biedt fatsoenlijke grip en reageert goed, hoewel het sportonderstel waar onze auto mee uit was gerust behoorlijk straf is.
Onze testauto was uitgerust met de krachtigste 1.6-liter diesel, die nu Energy heet, in lijn met Renault’s F1-motor van het komende raceseizoen.
De prestaties zijn nog steeds behoorlijk, met dank aan een flinke turbo, die er agressief in komt rond 1300 toeren per minuut, en de auto aan een acceleratie helpt van 0 – 100 in 9.8 seconden. Voor een diesel is hij ook behoorlijk stil, al is er wel een behoorlijke hoeveelheid rijgeluid dat via het onderstel en de carrosserie in het interieur doorwerkt.
Nieuwe looks
De nieuwe Renault-look past de Mégane niet zo goed als de nieuwe Clio en Captur. De nieuwe lampen zijn een beetje kieskeurig, maar deze GT Line compenseert dat met een scherper bumperontwerp, met contrasterend grijs plastic rond de luchtinlaten en nette LED-dagrijverlichting.
Binnenin behoudt het dashboard een opgeruimde uitstraling en alles is makkelijk te gebruiken – hoewel we wel graag zouden zien dat een aantal knoppen groter waren. De rijpositie is fatsoenlijk, met genoeg verstelmogelijkheden en een paar hele comfortabele stoelen.
Rivalen
Nieuwe rivalen overklassen de Mégane, en Renault weet dat. Dat deze Renault ruim in zijn uitrusting zit helpt, maar wat ook helpt is dat dit model goedkoper is geworden. En hoewel hij daarmee voordeliger is dan een Golf, is de prijs is vergelijkbaar met een vergelijkbaar uitgeruste Ford Focus 2.0 TDCi – en hoewel de Focus niet zo zuinig is als deze Mégane, is hij wel praktischer, heeft een krachtiger motor en rijdt beter.
CB: Even een toevoeging op de bovenstaande tekst van AutoExpress. In Nederland is vooral de bijtelling belangrijk. Als je in de klasse van 20% bijtelling gaat kijken, diesel moet/wil rijden en met een beetje behoorlijk vermogen, dan kom je al snel uit op een Seat Leon, een VW Golf, een Alfa Giulietta, een Skoda Octavia of een Mazda 3. Deze zijn overigens allemaal sneller dan deze Renault. De door AutoExpress genoemde 163 pk sterke Ford Focus 2.0 TDci valt buiten deze bijtellingsklasse.
Eindoordeel: 3 van de 5 sterren
Ondanks de facelift voelt de Renault Mégane GT Line nog steeds als een oudgediende in deze klasse. Auto’s als de Focus, Golf en Seat Leon rijden beter, voelen volwassener aan en zien er moderner uit. De Megane’s dieselmotor presteert echter goed, en is bovendien zuinig. De auto is behoorlijk rijk uitgerust en bovendien draagt de interessante prijs bij aan de aantrekkingskracht.