Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Auto’s zijn steeds meer rijdende computers. Bij elektronische (motor)problemen hangt een monteur de auto dan ook meestal eerst aan een computer om eventuele storingsmeldingen uit te lezen. De auto verzamelt namelijk foutcodes (ook bekend als DTC’s of Diagnostic Trouble Codes) die met de juiste uitleesapparatuur uitgelezen en eventueel gewist kunnen worden. Meestal wordt de apparatuur daarvoor verbonden met de OBD2-poort. Deze OBD2-poort, of On-Board Diagnostics-poort, is een gestandaardiseerde interface die toegang biedt tot de status en verschillende parameters van het voertuig.

Het leuke is: de auto uitlezen kun je zelf ook! Zo kun je direct de oorzaak van dat vervelende “Check Engine”-lampje achterhalen. On-Board Diagnostics (OBD) diagnoseapparatuur is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. Deze slimme apparaten bieden niet alleen waardevolle inzichten in wat er onder de motorkap gebeurt, maar kunnen ook helpen bij het voorkomen van dure reparaties door problemen vroegtijdig te identificeren.

Welke auto’s hebben een OBD2-poort?

Alle benzine-auto’s geregistreerd vanaf 2001 en diesels geregistreerd vanaf 2004 hebben een OBD2-interface. Elektrisch aangedreven auto’s hebben in de regel ook gewoon een OBD-poort.

Waar vind ik de OBD2-poort van mijn auto?

Veelal ergens onder het dashboard, soms gewoon open en bloot, soms moet er een klepje verwijderd worden. Het hangt van het model af, maar je kunt in de handleiding van je auto of online zeker vinden waar de OBD-poort zich bevindt.

Wat heb je nodig om je auto uit te lezen?

Een OBD2-scanner of diagnose-apparaat. Dat kan in de vorm van een kant-en-klaar kastje met een stekker er aan, maar dat kan ook in de vorm van een losse dongle in combinatie met een tablet of app voor op je telefoon. De dongle verbindt dan met je telefoon via bluetooth. Er zijn diverse gradaties en je kunt het zo mooi en duur maken als je zelf wilt. Bol.com heeft bijvoorbeeld een aan heel assortiment OBD2-scanners voor elke portemonnee.

OBD2-diagnosekastje (particulier)

In het onderstaande filmpje laat een handige klusser zien hoe een eenvoudige OBD-diagnosetool werkt. Hij verhelpt vervolgens een storing aan zijn remlichtsensor voor een paar euro. Altijd interessant.

OBD2-dongle + app (particulier)

Ook populair is een OBD-dongle, die je vervolgens verbindt met een app op je smartphone. In de onderstaande video zie je Bjorn Nyland, een van mijn favoriete EV-vloggers, een testauto monitoren op deze manier. Hij gebruikt een OBDLink LX, onder andere bij bol.com te verkrijgen.

Tip: mocht je nog een garageruimte zoeken waar je lekker aan je auto kunt sleutelen, dan vind je een hier lijst met Doe Het Zelf-garages.

OBD2-dongle (professional)

Voor de echte professionals of zij die dat niveau ambiëren zijn er ook professionele OBD2-tools verkrijgbaar. Robert Bosch, de vloggende wegenwachter uit Twente, laat in de onderstaande video achtereenvolgens een aantal diagnoseapparaten zien die hoger in de markt staan:

Brainbee Connex van Mahle
Autel Mk806 TS (Autel diagnosescanners bij Bol)
Foxwel i70 Pro (Foxwel scanner bij Bol)
Autocom