Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Keyless entry, het lijkt een handige optie; je auto instappen en wegrijden zonder je autosleutel uit je zak te halen. Je hoeft alleen maar in de buurt van je auto te zijn. Helaas weten criminelen ook hoe het werkt. Een auto stelen was nog nooit zo makkelijk.

KESSY

Het systeem krijgt van fabrikanten allerlei namen: Smart Key System, KESSY, Keyless Drive, Keyless Go, Hands Free Keycard etc., maar we hebben het hier over een systeem waarbij je de autosleutel slechts op zak hoeft te hebben om toegang tot je auto te krijgen, oftewel “sleutelloos”. Binnen een bereik van 1,5 meter is het aanraken van de deurklink van je bolide voldoende om het portier te openen, en eenmaal in de auto volstaat een druk op de startknop om de motor te starten en weg te rijden. Klinkt ideaal, alleen maakt deze optie het wel erg makkelijk om je auto binnen te komen.

Versterken

Autodieven kunnen het signaal van de sleutel namelijk opvangen (bijv. terwijl deze op het nachtkastje of haltafeltje ligt) en door middel van een signaalversterker of “repeater” doorseinen naar een handlanger die dichtbij de auto staat. Die stapt in en start de auto om deze elders bijvoorbeeld compleet te strippen voor onderdelen. Deze methode wordt de “relay attack” genoemd. Tot nu toe was de hardware om dit voor elkaar te krijgen prijzig, maar inmiddels is het voor een paar honderd euro te bouwen of te kopen op het “dark web”.

Hieronder zie je hoe zo’n diefstal er in de praktijk uit ziet


Legale demonstratie

In de onderstaande Duitstalige video kun je zien hoe makkelijk allerlei merken te openen zijn. De expert maakt op een parkeerplaats achtereenvolgens een Ford S-Max, een Renault Mégane en een BMW 5-serie GT open, terwijl de bezitters met open mond toekijken.


Autofabrikanten geven als reactie op het bovenstaande filmpje aan dat systemen altijd gekraakt kunnen worden. Dat is natuurlijk lekker makkelijk, want dan hoeven ze niets te veranderen, wat natuurlijk wel moet gebeuren.

Update feb. 2022: de ADAC heeft een lijst gemaakt van auto’s die illegaal geopend kunnen worden. Deze kun je hier bekijken.

Wat kun je zelf doen?

Wat je zelf kunt doen is zorgen dat het signaal van de sleutel niet zo maar opgevangen kan worden door kwaadwillenden. Dit doe je door het systeem uit te schakelen, of door de sleutel af te schermen als deze niet wordt gebruikt. Er zijn speciale afschermende hoesjes te koop, zoals deze, die zorgen dat de sleutel geen signaal meer kan ontvangen of versturen als de sleutel hier in zit. Een metalen blikje met metalen deksel werkt ook, maar is natuurlijk niet zo makkelijk mee te nemen in je jaszak of handtas. Daarnaast kun je natuurlijk je auto voorzien van een stuurslot en een anti-diefstalsysteem met VbV-SCM keurmerk.