Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

De automobielindustrie voorziet massaal hun producten van allerlei leuke digitale gadgets, maar aan beveiliging wordt niet altijd voldoende aandacht gegeven.

Zagen we eerder al hoe makkelijk het is om een auto te starten zonder sleutel, nu komt een digitale afstandsbedieningsapp van de in Nederland (vooral vanwege de bijtelling) populaire Mitsubishi Outlander in een negatief daglicht.

Wifi

Veel nieuwe auto’s zijn tegenwoordig te benaderen middels een app, maar de manier waarop de app van de Japanse fabrikant met de auto communiceert wijkt af van andere systemen. Meestal kiezen autofabrikanten er namelijk voor om hun app via het mobiele netwerk te laten communiceren met de auto. Bij de Outlander verbind je echter rechtstreeks met een Wifi-accesspoint van de auto zelf, inclusief SSID en wachtwoord. Onhandig, want je moet in de buurt van de auto zijn en maar erger is dat de communicatie relatief eenvoudig te kraken is, zoals de onderzoeker uitlegt in de onderstaande video.

Mitsubishi heeft aangegeven de zaak te onderzoeken, maar of dat heel snel kan/gaat gebeuren is natuurlijk de vraag. De onderzoeker geeft in de bovenstaande video nog wel een tip hoe je zelf actie kunt ondernemen, maar het wordt er allemaal niet gebruiksvriendelijker van.