Uitlaatgassen van dieselmotoren veroorzaken kanker. Dat heeft agentschap voor kanker (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag bekendgemaakt. Volgens de WHO zijn uitlaatgassen daarmee een net zo grote bedreiging voor de volksgezondheid als meeroken.

Risico klein

Het risico op kanker als gevolg van dieseldampen is klein, maar omdat zoveel mensen de dampen binnenkrijgen is het verhogen van de status van dieseldampen van ‘mogelijk kankerverwekkend’ naar ‘kankerverwekkend’ een belangrijke stap. “Het is van dezelfde orde van grootte als passief roken”, aldus Kurt Straif, hoofd van het IARC, dat zich bezighoudt met het beoordelen van de risico’s op kanker. “Dit kan landen een grote zet in de goede richting geven om de uitlaatgassen van dieselmotoren schoner te maken.”

Straif zei dat er mogelijk veel gevallen van longkanker verband houden met de uitlaatgassen van dieselmotoren. Onder andere voetgangers, passagiers op schepen, personeel van de spoorwegen, vrachtwagenchauffeurs, mijnwerkers en mensen die met zware machines werken zouden risico lopen.

De nieuwe kwalificatie van de dieseldampen volgt op een overleg dat afgelopen week werd gevoerd in het Franse Lyon door een commissie van deskundigen. De laatste keer dat werd gesproken over de status van dieseldampen was in 1989, toen de uitlaatgassen van dieselmotoren het label ‘mogelijk kankerverwekkend’ kregen. Nu dieseldampen als ‘kankerverwekkend’ is gekwalificeerd, valt het onder hetzelfde kopje als asbest, alcohol en ultraviolette straling.

“Niet verrast”

Professor Ken Donaldson, specialist in toxicologie aan de Universiteit van Edinburgh zei niet verrast te zijn door de nieuwe kwalificatie. “Het is behoorlijk bekend dat als je lang genoeg wordt blootgesteld aan diesel, het kankerverwekkend is.” De duizenden deeltjes die vrijkomen in de uitlaatgassen, waaronder enkele schadelijke chemicaliën, kunnen volgens Donaldson leiden tot ontstekingen van de longen, wat weer kan leiden tot kanker.

Donaldson voegde daar echter aan toe dat longkanker wordt veroorzaakt door meerdere factoren, bijvoorbeeld roken, dat volgens hem veel dodelijker is. Mensen die het meeste risico lopen zijn mensen die regelmatig worden blootgesteld aan hoge concentraties uitlaatgassen. “Voor de man in de straat is er niets veranderd. Het is een bekend risico, maar voor de gemiddelde persoon een laag risico. Mensen moeten gewoon doorgaan met hun leven zoals normaal. Je zou een masker kunnen dragen, maar wie wil er nou voortdurend met een masker rondlopen?”

Wie ziet de volgende reclame van de Toyota Prius al voor zich? 😉