Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Dacht je dat 360 pk uit 2 liter motorinhoud in de Mercedes A45 AMG al veel was? Dan is hier een Volvo S60 met maar liefst 450 pk uit diezelfde inhoud!

Volvo heeft in samenwerking met huistuner Polestar een S60 uitgerust met een experimentele 2-liter Drive-E viercilinder met 2 turbo’s én een elektrisch aangedreven compressor. Deze laatste zorgt er voor dat er niet gewacht hoeft te worden tot de turbo’s op toeren zijn, wat een turbogat voorkomt. Triple boost noemen de Zweden deze vorm van extreme drukvulling. Het resultaat: 450 pk en 550 Nm, serieuze “downsize-power” dus.

Rondje rond de kerk

Blijft dat lang heel denk je? Een aantal journalisten mocht afreizen naar Volvo, om daar op een klein testbaantje van de Zweedse autobouwer de nieuwe geweldenaar uit te proberen. Het hoefde dus slechts zo lang heel te blijven tot de pers het terrein verlaten had, maar Volvo’s ontwikkelafdeling meent dat het gewoon lang mee kan gaan.

Hieronder een video van een Zweedse autojournalist. Als je een stukje Zweeds spreekt heb je geluk, anders is het plaatjes kijken geblazen.


Het betreft hier een prototype, maar er wordt gefluisterd dat 600 pk mogelijk is. Op 11 december komen de Zweden trouwens met meer nieuws, maar of dat hier iets mee te maken heeft? We zullen het zien. Update 11 december: vandaag heeft Volvo aangekondigd met een 3-cilinder motor te komen, wat we nog niet wisten.

Geluid

Deze 450 pk sterke S60 zal zeker rap zijn, maar klinkt een beetje als de VW Golf R400, vind je ook niet? Een beetje als een petjesauto dus, en niet echt als het geluid van een auto van enige klasse. De vijfcilinderroffel moeten we helaas missen.