Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Als je een defecte of lekke aircoverdamper in je auto hebt, dan kan het een fikse klus zijn om deze te vervangen. Dat blijkt wel uit deze versnelde video-opname van het vervangen van de verdamper van een Volvo S60.

Verdamper

Eerst even een klein beetje info: de verdamper zit aan de binnenkant van de auto. Verwar de verdamper niet met de condensor, die zich aan de voorzijde van de auto bevindt. De verdamper is achter het dashboard weggewerkt en onttrekt warmte aan de langsstromende lucht die door een ventilator het interieur van de auto wordt ingeblazen. Bij het verdampen ontstaat condenswater, wat naar buiten wordt afgevoerd; het bekende plasje onder de auto.

Dashboard demonteren

Je ziet dat het hele dashboard van de Volvo-sedan gedemonteerd wordt. Hierna wordt de airco-unit die achter het dashboard verscholen zat, voorzien van een nieuwe verdamper. Daarna wordt de boel weer in elkaar geschroefd, maar niet voordat hij voorzien is van een nieuw interieurfilter en nieuwe foamafdichtingen. Een flinke klus, en ik wil niet weten hoeveel deze klus kost bij een Volvo-dealer, inclusief bijpassend uurtarief…