Steeds meer automerken leveren af-fabriek LED-dimlicht op hun modellen. De meeste auto’s (ook nieuwe) rijden echter nog rond met “gewone” halogeenlampen. Dan kun je wel eens jaloers worden op die krachtige, helderwitte verlichting. Maar daar is iets aan te doen: je verlichting upgraden naar LED!
Prijs vs. kwaliteit
Ik was wel benieuwd naar een LED-upgrade voor de koplampen. De firma Hilox uit Eindhoven (de lichtstad, hoe kan het ook anders) was zo vriendelijk om mij een exemplaar op te sturen van hun nieuwste set, de H7 XTR Black LED kit, 5700K, Hilox Evolution voor de koplampen en een setje T10/W5W 9-SMD Power LED Hilox Evolution II voor de stadslichten.
De XTR-kit is niet goedkoop met 199 euro voor de koplampen (35 euro voor de stadslichten), maar je betaalt voor een stuk kwaliteit waar je 2 jaar garantie op krijgt en er is al genoeg Alibaba-rommel op de markt. Eigenaar Bobby van Hilox gaf aan dat grootste uitdagingen bij de 3600 Lumen sterke XTR-set het lichtbeeld was, dit moet hetzelfde of vergelijkbaar zijn met de halogeenlamp om zo geen tegenliggers te verblinden, ook bij een reflectorkoplamp (veel strooilicht kan voor APK-afkeur zorgen).
Hilox gebruikt Lumileds van Philips, deze zijn speciaal voor automotive ontwikkeld. De warmte van de units wordt afgevoerd door gebruik te maken van een slijtvrije Maglev-ventilator en het toepassen van aluminium dat ook gebruikt wordt in de lucht- en ruimtevaart. De 12V CAN-bus II-module zorgt er voor dat je geen foutmeldingen krijgt op je dashboard omdat de auto denkt dat er een lamp stuk is. De connectoren zijn waterproof waardoor je bij vochtige omstandigheden geen storingen krijgt.
Montage
De montage verliep bij de testauto, een Volvo C30 uit 2010, vrij eenvoudig omdat bij dit model de hele lampunit eenvoudig uit de auto gehaald kan worden. De demontage van de unit in een andere auto kan wat lastiger uitvallen, maar is wel aan te bevelen.
Vervolgens is het een kwestie van de oude lamp er uit halen. Vervolgens het voetje van de LED-lamp geplaatst en de LED-unit er in zodanig dat de LED’s naar links en rechts stralen voor een optimaal lichtbeeld.
Belangrijk is te weten dat LED-lampen een polariteit hebben, dus voordat je gaat aansluiten moet je weten welke kleur draad positief is en welk negatief (aarde). Bij mij was bruin de aarde- en geel de plusdraad. De driverunit heeft dan ook een + en een – symbool. Daarna volgt (voor auto’s met een CAN-bus) het inpluggen van de CAN-bus-unit. Wat de CAN-bus precies is leg ik nog wel een keer uit, maar voor nu is het belangrijk om te weten dat dit systeem kan denken dat je LED-units stuk zijn of ze zelfs helemaal uitschakelt omdat ze andere waardes afgeven dan de halogeenlampen. Dat was met name bij Volvo een uitdaging, maar dat heeft Hilox opgelost.
De hele set schuif je in de lampbehuizing, en daar was gelukkig genoeg ruimte voor in de breedte, maar door de diepte van de lampunit zat de achterkant strak tegen de deksel van de behuizing. Gelukkig is dat geen probleem voor de koeling volgens de Eindhovense fabrikant, maar controleer wel of de lampen passen. De twee losse blokjes binnenin de behuizing kun je vastzetten met een tiewrap of tape.
Daarna de originele stadslichten vervangen; deze blijken blauw te zijn om een wittere tint te geven, maar dat kan een LED-lamp natuurlijk beter.
Daarna met beleid de hele lampunit weer teruggeplaatst in de auto, de pin teruggeplaatst en de stekker weer vastgeklikt. En natuurlijk benieuwd naar het resultaat.
Resultaat
Het eindresultaat is schitterend. Ter vergelijk heb ik in één unit beide lampjes vervangen, en de andere unit de standaard halogeen laten zitten.
De lampunit van de Volvo heeft een lens, en is daardoor wat minder kritisch dan een lamp met een normale reflector qua strooilicht, maar de lampunit geeft normaal relatief weinig licht vergeleken met andere auto’s waar ik mee gereden heb. De Hilox-LED doet het echter een stuk beter dan de H7-halogeenlamp. De lichtopbrengst is een stuk hoger en de lichtkleur van de XTR-set is 5700K, wat in de praktijk betekent dat het er uit ziet alsof het zo uit de fabriek kwam, zonder nare blauwe gloed. Als bonus krijgt de auto een chiquere uitstraling, wat natuurlijk altijd leuk is. De upgrade voor de stadsverlichting maakt het natuurlijk helemaal af want die branden mee met het LED dimlicht. En geen foutmeldingen op het dashboard.
Jammer dat er geen test is gedaan met een reflectorlamp.
Je gaf aan dat de unit strak tegen de deksel zat. Geeft dat geen probleem met de hoogte-afstelling van het licht?
Goede vraag André! Bij deze auto staan ze eigenlijk altijd in 1 positie, en die voldoet. Andere automerken hebben wellicht meer of minder ruimte, en daarom is het belangrijk om vooraf al te meten of het gaat passen. Het zou mooi zijn als het Hilox lukt in de toekomst om de unit nog wat compacter te maken. Als ik er nu zo over nadenk zou ik een paar reserve-afdekklepjes kunnen kopen en deze zodanig vervormen/verbouwen dat de units meer ruimte hebben.