Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Vrijdag de 13e is volgens velen een ongeluksdag, maar Tesla begint op deze dag doodleuk de levering van hun nieuwste model, de Model Y! Ik denk dat ze de humor er wel van inzien. Nu maar hopen dat de eerste Y’s voor de eigenaren geen vrijdag-de-13e-auto worden.

Californië

In Californië mochten de eerste eigenaren hun auto in ontvangst nemen. Youtubers als Tesla Raj zijn er natuurlijk als de kippen bij om een video te maken van de Model Y. [Update 15 juli 2021: de Model Y wordt in augustus verwacht in Europa. Dit zullen nog geen exemplaren uit de nieuwe Duitse fabriek zijn, maar uit China]

Dan zien we dat er veel overeenkomsten zijn met de Model 3, maar ook dat de Y toch wel een stuk praktischer is dan Tesla’s verkoopknaller tot nu toe. De Y staat wat hoger op z’n wielen, en dat betekent een hogere instap en dat vinden veel mensen fijn. De meest praktische eigenschap van de Y is echter zijn grote achterklep. De opening van de bagageruimte is groot en de achterbanken zijn eenvoudig neerklapbaar. De klep is bovendien elektrisch te openen en sluiten, ook vanuit de app. Ook de “frunk”, oftewel de bagageruimte onder de voorklep is groter dan die van de 3.

Warmtepomp

De vorm van de auto is minder goed nieuws voor de range. De Y heeft duidelijk een groter frontaal oppervlak dan de Model 3, wat normaliter betekent dat je minder ver komt op dezelfde acculading. Maar Tesla is op dit moment heer en meester op het gebied van efficiëntie van de elektrische aandrijflijn, en heeft verbeterde techniek toegepast op de Model Y ten opzichte van de 3, zoals een warmtepomp die de range in koud weer ten goede komt. De 21″ grote wielen van de Performance-versie echter zijn niet goed voor het bereik, dat is algemeen bekend. Het zou me echter niet verbazen als de Y wederom efficiënter blijkt dan de concurrentie.

Tesla Model Y vs. Model 3

Tesla Model Y vs. Model 3: de Model Y is duidelijk een stuk hoger

Long Range en Performance

Tesla begint, net als bij eerdere modellen met de productie van de duurdere versies, namelijk de Long Range en de Performance. Het duurt nog even voordat de Y hier uitgeleverd wordt. Begin 2021 luidt het verhaal nu nog, wat natuurlijk slecht nieuws is voor de bijtelling, want die gaat naar 12% volgend jaar. De productie van de Standard Range start naar verwachting pas begin 2022.

Achterklep Tesla Model Y

Achterklep Tesla Model Y

SEXY?

Of je de Model Y mooi vind of niet, Elon heeft het nu voor elkaar: zijn modelnamen vormen het woord S 3 X Y, waarbij hij natuurlijk liever een E i.p.v. een 3 had gehad, maar daar heeft Ford destijds een stokje voor gestoken. En zij hebben nu hun Mach E op de markt gebracht.