Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Zou het niet mooi zijn als de voorruit van je auto of bus weer net zo schoon en helder wordt als toen de auto nieuw was? Dat kan! In dit artikel leg ik je uit hoe.

Vuildeeltjes

Naarmate je je auto gebruikt, komt er allerlei vuil op je ramen. Maar hoe goed je de auto ook wast, de voorruit wordt nooit meer zo helder als toen je de auto kocht, toch? Dat komt omdat er allerlei kleine vuildeeltjes in het oppervlak van je ruit gaan vastzitten, die je er met normaal wassen niet van af krijgt. Daar gaan we wat aan doen. Het eindresultaat van deze handleiding is bovendien dat waterdruppels gewoon van je voorruit aflopen. “Beading” noemen de pro’s dat. Hoe cool is dat!

Eerst video kijken? Dat kan. ChrisFix heeft een video gemaakt die dit hele artikel illustreert.

Stap 1: voorruit reinigen

Om te kunnen beginnen met het gevorderde reinigingswerk moet je eerst zorgen voor de basis: een schone, vetvrije voorruit. In de video van ChrisFix wordt een ruitenreiniger gebruikt als deze en twee microvezeldoeken. Als je je auto hebt gewassen met een shampoo met ingebouwde wax, zoals Meguiars Wash & Wax die ik altijd gebruik dan moet je de ruit ook eerst ontvetten. Vergeet ook de randjes niet, en het ruitenwisserblad anders krijg je straks weer strepen. Reinig eerst de linkerhelft, en dan de rechter.

Stap 2: voorruit kleien

Wrijf na het wassen eens je met je hand over de ruit. Voel je allerlei kleine spikkeltjes? Dan moet je gaan kleien. Kleien? Dat is toch iets voor kinderen? Nou, nee hoor. Profs gebruiken klei om kleine vastzittende vuildeeltjes van o.a. hars en insecten te verwijderen van de lak, maar dat werkt dus ook heel goed op een autoruit. Het is echter geen speelklei wat je moet gebruiken, maar een product dat er voor is gemaakt, zoals dit product dat je ook voor de lak kunt gebruiken met de bijgeleverde spray (zeer vervuilde klei niet meer gebruiken voor de lak, dat geeft krassen!). Voor de ruit kun je zoals ChrisFix een flacon warm water gebruiken.

Stap 3: voorruit beschermen

Nu je autoruit helemaal babyglad is, moet je hem nog beschermen tegen de elementen, zodat het water er nog een hele tijd af blijft glijden. Hier kun je kiezen: Rain-X of carnauba wax.

Carnauba wax

Zoals ChrisFix in de video aangeeft, vindt hij carnauba-wax beter werken dan Rain-X. Een goede is die van Meguairs, die je natuurlijk ook heel goed voor je lak kunt gebruiken. De wax moet je met een droge microvezeldoek of applicatorpad inwrijven, laten drogen en oppoetsen met een schone doek.

Rain-X

Zelf heb ik goede ervaring met Rain-X. Rain-X vormt een waterafstotende laag op je ruit, waardoor het water er makkelijk af loopt. Het blijft tot wel 2 maanden zitten! Rain-X kun je krijgen als flacon of spray. In tegenstelling tot de wax, mag je dit niet gebruiken op de lak.

waterbeading op aut

Beading van water op glazen autodak behandeld met Rain-X (Tesla Model 3)

En, blij met het resultaat? Laat het weten in de comments.