Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Als je op zoek bent naar een fijn sturende, compacte auto, dan zijn er momenteel 2 nieuwe modellen die op je shortlist zullen staan: de nieuwe Seat Ibiza en de nagelnieuwe Ford Fiesta. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee? Welke van deze twee B-segmenters moet je nou hebben? Carblogger verzamelde 3 tests van het duo.

Rij-ijzers?

Seat propageert het sportieve broertje te zijn van Volkswagen, en het merk positioneert de nieuwe Ibiza (vanaf €15.160) dan ook als een echt rij-ijzer. De 5e generatie van de Spanjaard is flink gegroeid ten opzichte van zijn voorganger, het lijkt wel een gekrompen Leon! Dankzij het nieuwe MQB A0-platform van Volkswagen, dat ook voor de Arona gebruikt wordt, heb je nu veel beenruimte achterin en maar liefst 355 liter bagageruimte. De Ford Fiesta (vanaf €15.745) heeft echter de reputatie van lekker rij-ijzer, zonder dat van de daken te schreeuwen. Het is een soort van vanzelfsprekendheid. De 8ste generatie van Ford’s kleinste is eveneens gegroeid, maar minder hard. Zijn bagageruimte heeft met 292 liter wat minder inhoud en hij is minder ruim voor de achterpassagiers dan zijn Spaanse evenknie. Maar de kleine Duitser heeft een paar eigenschappen in petto die niet te onderschatten zijn.

ANWB Test Seat Ibiza 1.0 FR vs. Ford Fiesta 1.0 Ecoboost Titanium

Frank Buma en Gert Wisse van de ANWB testen de Ibiza en Fiesta. Beide zijn uitgerust met een driecilinder met 1 liter inhoud en respectievelijk 95 (Ibiza) en 100 pk (Fiesta). Zeker vergelijkbare exemplaren dus, en dat zien we wel eens anders. Welke moet je hebben volgens de pechhulpverlener/verzekeraar?

Autoweek test Seat Ibiza 1.0 FR vs. Ford Fiesta 1.0 Ecoboost Titanium

Marco Gorter van Autoweek rijdt met dezelfde Ibiza (hetzelfde kenteken), en de Fiesta is hetzelfde gemotoriseerd als het exemplaar dat de ANWB van de importeur mee kreeg. Maar hoe kijkt hij tegen de twee aan? Bekijk het in onderstaande video.

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

De volledige test van Autoweek, met daarbij ook de andere concurrenten Mazda2, Suzuki Swift, Kia Rio, Renault Clio en Opel Corsa kun je hier downloaden voor €2,49.

Autobild test Seat Ibiza vs. Ford Fiesta

Mocht je Duits in orde zijn, dan kun je deze test van Autobild ook nog even meepikken. Uiteraard rijden de Duitsers met sterkere motoren, want Duitsland. De volgehangen Fiesta is uitgerust met de 125 pk sterke 1.0 Ecoboost met 6-bak. De Ibiza is voorzien van de 1.0 TSI met 115 pk en een automatische DSG-transmissie. De Duitsers vinden de Fiesta ergonomisch beter en je hebt aan de 100 pk-versie stiekem voldoende, maar de Ibiza wint nipt.