Je ziet ze veel want het is een van de goedkoopste manieren auto te rijden: de “citybug”, oftewel het trio Toyota Aygo, Citroën C1 en Peugeot 107. Bovendien is het ook nog een leuk autootje om te zien. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een gebruikt exemplaar?

Betrouwbare Toyota-techniek

Ze komen allemaal uit dezelfde fabriek in het Tsjechische Kolin maar ze smoelen alle drie net een beetje anders. Er zijn er in 9 jaar 250.000 van gebouwd. Bijna iedereen kiest de 1.0 driecilinder benzinemotor. Deze motor komt van Toyota en levert 68 pk. Het blokje is betrouwbaar en zuinig en verbruikt alleen bij hoge kilometerstand olie. Om het omslagpunt van de andere motor, een diesel, te halen moet je naar de maan en terug. Daarbij komt dat er geen roetfilter op zit en dus mag je stadscentra er niet mee in. Geen optie dus.

Naast de handgeschakelde 5-bak, was er ook een gerobotiseerde handbak, maar die laatste kun je beter laten staan. Toyota had oorspronkelijk 3 jaar fabrieksgarantie, en de Fransen maar 2. Vreemd, aangezien het praktisch dezelfde auto’s zijn.

Problemen

Ik heb wel eens een medewerker van een van de twee Franse merken horen zeggen dat hun Toyota-kloon het meest probleemloze model uit hun gamma is. En dat is natuurlijk een goed teken als je twijfelt over welk merk te kiezen. Toch zijn de karretjes niet vrij van problemen, zoals zoveel automodellen als er wat meer kilometers op de teller staan. De mogelijke issues:

  • Koppeling relatief snel versleten bij 100.000 – 150.000 km door veel stadsverkeer
  • Weinig roestbescherming, dus kans op roest is groot.
  • Vocht in de auto: lekkage bij het 3e remlicht zorgt voor vochtklachten in de auto.
  • Uitlaatbeugel achterdemper zwak punt
  • Remleidingen corroderen, pitcorosie
  • Wiellagers zijn hoorbaar door overmatige slijtage

Tip: bespaar niet door een auto te kiezen zonder airco, want dat is slecht voor je inruilwaarde.

Occasionadvies Citroen C1 door Autoblog.nl

Wat is tegenwoordig een blogpost zonder video? Casper Heij van Autoblog.nl reed met een gebruikte C1 en vertelt je waar je op moet letten bij de aanschaf van een gebruikte C1.

Occasionadvies Citroen C1 door Autoweek

Autoweek’s occasion-orakel Nic de Boer reed ook met een tweedehands C1. Zijn bevindingen zie je in onderstaande video.