Een auto is niet echt een rationele uitgave als je het financieel bekijkt. Onze heilige koe staat bij veel particulieren een groot deel van de dag stil én hij wordt toch elke maand behoorlijk wat minder waard (tenzij je een hele exclusieve oldtimer bezit, maar daar gaan we even niet van uit). Hij wordt bovendien belast door onze regering, zelfs als hij stilstaat!

Daarom is het eigenlijk best logisch om een auto te delen met meerdere mensen. Sommigen moeten er niet aan denken, maar je eigen auto delen met anderen is feitelijk het nieuwe auto bezitten. MyWheels is hier al op ingesprongen, en de Nederlandse startup SnappCar timmert nu ook aardig aan de weg. Ze ontwikkelden een platform om als particulier je auto aan anderen te verhuren, om zo je stalen ros wat nuttiger in te zetten, en er ook nog wat aan te verdienen. Voor de huurder is het interessant om via een deelplatform te huren, omdat het goedkoper is dan een auto huren bij een autoverhuurbedrijf.

Natuurlijk neem je met het verhuren van je auto aan een vreemde best een risico. De providers hebben daarom een regeling met een verzekeraar om je in te dekken tegen schade. Bovendien screenen ze de huurders zo veel mogelijk. Er zijn ook mensen die een buurtauto hebben gekocht, en die met elkaar delen. Zo heb je nog behoorlijke sociale controle. De bemiddelaar staat ook garant voor eventuele boetes die niet betaald worden, maar natuurlijk berust het hele principe op ons vertrouwen in onze medemens.

Zou jij je auto aan anderen willen verhuren? Reageer dan hieronder.