Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Autodieven nemen steeds vaker genoegen met onderdelen in plaats van complete auto’s. Vooral dealers zijn de klos als hun koopwaar wordt ontdaan van velgen, airbags en navigatiesystemen.

Verzekeraar Bovemij luidt de noodklok. Het maatschappij verzekert de helft van alle Nederlandse autodealers en kreeg in de eerste zes maanden van 2014 tot 3 miljoen euro aan schadeclaims binnen. Een verdubbeling ten opzichte van vorig halfjaar.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit erkent dat onderdelendiefstal een steeds groter probleem aan het worden is. Maar specifieke cijfers zouden vooralsnog ontbreken.

Losse onderdelen zijn niet voorzien van een serienummer, wat de opsporing bemoeilijkt. Lichtmetalen velgen worden zelfs openlijk aangeboden op Marktplaats, terwijl airbags en navigatiesystemen naar het buitenland verdwijnen.

Het gegeven fluctueert wel behoorlijk. De ene keer zijn onderdelen van Peugeot zeer gewild, terwijl op een ander moment de katalysatoren van Mercedes heel ‘populair‘ zijn.

Een registratie voor onderdelen zou een oplossing zijn, maar dat wordt door de industrie voorlopig als te ingewikkeld en duur gezien.