Chiptuner Rica heeft de T2 1.5 liter benzinemotor van Volvo V40 weten te tunen. Het resultaat is 160 pk en 300 Nm, een fors verschil (38 pk en 80 Nm) met de standaard 122 pk en 220 Nm. Dat ga je zeker merken.

Vermogensgrafiek 1.5 T2 na tuning.

Vermogensgrafiek 1.5 T2 voor en na tuning

Het verwarrende van de nieuwe T2-turbomotoren van Volvo is dat ze in 2 verschillende motorinhouden verkrijgbaar zijn, namelijk met 1,5 liter en 2 liter inhoud, die op papier evenveel vermogen leveren.

Het verschil zit hem er in dat de 2.0 alleen met handbak wordt geleverd, en de 1.5 alleen met automaat. De 2-liter is nog op het moment van schrijven nog niet te tunen, maar daar zal ongetwijfeld verandering in komen.

Er was eerder al een Volvo V40 T2 met 120 pk in de Volvo V40 leverbaar en deze was te tunen naar 200 pk en 300 Nm. Dat was echter een 1.6-motor die afkomstig was van Ford, en deze ligt ook in o.a. de Focus en Mondeo. Sinds Volvo’s eigen VEA-motorenlijn geïntroduceerd is, lepelt de Zweedse fabrikant alleen nog maar eigen motoren in hun auto’s.

Chiptuner Rica wordt niet ondersteund vanuit Volvo, dus er geldt officieel geen garantie op de motor als er andere software wordt geladen. De huistuner van Volvo is Polestar, maar die tunen niet elke motor, omdat dat niet in het marketingplan van Volvo past (lees: klant eerder een duurdere auto verkopen dan een goedkopere met chiptuning).