Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat veel “doorrijdende” bestuurders die vroeger in een opgevoerd Golfje GTI reden, tegenwoordig verhuizen naar Seat om met een snelle Ibiza of Leon op je bumper te kleven. Deze groep bebouwdekomracers heeft er een modelletje bij waarvoor ze kunnen gaan sparen: de Seat Leon Cupra 280.

De meeste van hen zullen deze Leon niet direct kunnen betalen, en zullen moeten wachten op een occasion. En dat duurt nog wel even, maar dan hebben ze wel de snelste Seat die ooit in serie geproduceerd is. Hij heeft een 280 pk en 350 Nm sterke 2.0 TFSI-motor onder de kap, wat overigens 20 pk en 30 Nm minder is dan dezelfde motor in de Golf R en Audi S3 levert. Verschil moet er zijn hè. De Spanjaard accelereert van 0 naar 100 in 5,7 seconden, en heeft een top van 250 km/u.

Het topmodel van de Leon-reeks komt er als vijfdeurs en als SC en wordt goedkoper dan de Golf R. Mag ook wel, want deze VAG-bom heeft alleen aandrijving op de voorwielen, maar wel een sperdifferentieel. Je kunt de Seat Cupra 280 dan ook meer zien als een 50/60 pk sterkere concurrent voor de Golf GTI. Ook de Mégane RS is hij de baas qua vermogen. Dat wordt een interessant vergelijk.

Update 11-2-2014

De Cupra is scherp geprijsd: vanaf €34.950. Daarmee is deze Leon net zo duur als een nieuwe Golf GTI, maar levert een pak meer vermogen, namelijk 60 paardenkrachten. Wil je hem met DSG-bak, dan komt de prijs uit op €36.950. Deze prijzen gelden voor de driedeurs. De vijfdeurs-versie kost respectievelijk €35.300 en €37.300. Hij is eind februari te bestellen en wordt medio april leverbaar. Hij is natuurlijk te bewonderen op de Autosalon van Genève in maart voor het geval je hem in levende lijve wil aanschouwen.

Jammer dat fabrikanten vaak wel heel erg bewerkte foto’s vrijgegeven. Het lijken niet eens foto’s. Peugeot heeft er ook een handje van.