Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Herken je dat? Een autoneus vol met insectenlijkjes? Vooral op een witte auto… aarghh. Natuur is leuk hoor, maar niet op je auto. Insectenresten wil je zo snel mogelijk van de auto af halen, want a) lelijk, b) niet goed voor de lak en c) op de voorruit zorgen ze voor slecht zicht. Maar hoe doe je dat snel en goed? Lees verder.

Inweken

De dode insecten plakken op de autolak en voorruit, en als je ze zonder krassen wilt verwijderen, dan zul je eerst de resten moeten inweken. Dat gaat maar matig met alleen water, en daarom is het handiger om een insectenverwijderaar als deze te gebruiken. Zo’n spray weekt de insectenresten veel sneller dan water zodat je ze makkelijker van de lak kunt vegen.

insectenverwijderaar auto

Insectenverwijderaar op de resten spuiten

Spray de insectenverwijderaar op de plekken waar de dode vliegjes zich ophopen, meestal de neus, spiegels en de voorruit van de auto. Laat het middel volgens de gebruiksaanwijzing inweken, meestal 3 – 5 minuten. Je ziet de insecten oplossen, net als op de foto.

Wegvegen

Als de resten eenmaal ingeweekt zijn, dan kun je ze er af spuiten en met een microvezeldoek opvegen. Met name op de lak moet je niet te veel kracht zetten of boenen, want de resten kunnen minuscule krasjes in de lak veroorzaken. Gebruik de hele doek door deze om te vouwen en te keren.

insecten verwijderen microvezeldoek

Ingeweekte insecten verwijderen met microvezeldoek

De hardnekkige resten die je er niet makkelijk af kunt vegen, spuit je nog een keer in, en kun je eventueel met een insectenspons

insectenspons voor auto

Gebruik een insectensponsje met beleid

Dit is een spons met een gaas waar de resten in blijven haken. Gebruik zo’n sponsje met beleid en ga niet als een malle lopen boenen, want dan krijg je allemaal minuscule krasjes in de lak. Leg hem zeker niet tussendoor op de grond, dan komt er zand in en dat veroorzaakt ook weer krassen. De zwarte spons zoals op de foto bleek trouwens suboptimaal, want je kunt niet zien hoe vuil hij is. Gebruik bij voorkeur een ander kleurtje.

Voorruit

De autoruit is een stuk harder dan autolak, hier mag je dus ook wat harder op poetsen (kijk wel uit met metaal op glas). Op de voorruit kun je een handige uitschuifbare trekker met insectenspons gebruiken zoals deze. Gebruik het trekkergedeelte overigens nooit op de lak, alleen op ruiten. Ook weer om krassen te voorkomen. En leg deze ook nooit op de grond.

Vliegjes autoruit verwijderen

Vliegjes autoruit verwijderen met speciale trekker/spons

Beschermen

Als je met een insectenverwijderaar hebt gewerkt, dan is op die plek de wax ook van de auto verwijderd. Dat kun je goed zien op de onderstaande foto, waar het parelen van de waterdruppels ophoudt waar de insectenverwijderaar is gebruikt.

Vliegjes verwijderd, de wax ook helaas

Vliegjes verwijderd, de wax ook helaas

Door je auto opnieuw in de was te zetten, bescherm je de lak weer beter tegen vliegen en ander vuil, en zal het minder makkelijk blijven plakken.

Tegenwoordig is het trouwens in de mode om de autolak te behandelen met een glascoating of keramische coating. Dat is wel duurder, maar geeft een duurzamere bescherming dan de auto in de was zetten.