Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Het studententeam Solar Team Eindhoven (STE) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft vorige week ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie gepresenteerd. ‘Stella’ biedt plaats voor vier personen, een kofferbak, intuïtieve besturing en een range van 600 kilometer. Beat that, Volkswagen XL1! Met deze auto gaat het team in oktober 2013 van start in de ‘Michelin Cruiser-klasse’ van de World Solar Challenge in Australië, oftewel de klasse waarin de snelheid niet belangrijk is, maar wel praktisch gebruiksgemak.

Energiepositief

De zonnecellen op het dak van de Stella leveren gemiddeld meer elektriciteit op dan er wordt verbruikt, en is daarom is de auto ‘energy positive’. Dit resultaat werd bereikt door aerodynamisch design te combineren met lichtgewicht materialen als carbon en aluminium. Daarnaast beschikt de auto over vernuftige applicaties zoals een LED-strip en touchscreen waarmee overbodige knoppen in de auto tot het verleden behoren. Tevens is intuïtief rijden mogelijk dankzij het stuur dat uitzet of inkrimpt en daarmee aangeeft dat de auto te hard of zacht rijdt.

Het ultieme doel van de studenten, en tevens van de Cruiser-klasse, is dat de auto goedgekeurd wordt om mee op de openbare weg te rijden. De Eindhovenaren gaan de auto dan ook ter keuring aanbieden bij de RDW.

Video

Volgens de studenten zit ie heerlijk. Check de video van ‘de eerste soolaarwagen’ van de TU/e hieronder, waarin Lex Hoefsloot over de auto vertelt, en we bovendien getrakteerd worden op Brabants commentaar uit 040.

Foto’s

Meer info: www.solarteameindhoven.nl