Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Zoals je kunt zien op bovenstaande foto, hebben ze in Duitsland al andere benamingen voor benzine, nl. E5 en E10. Nederlanders moeten er vanaf 12 oktober ook aan geloven. Vanaf deze datum zijn tankstations verplicht om nieuwe labels te voeren. Euro95 en Euro98 worden voorzien van de labels E5 of E10 en diesel wordt voorzien van B7.

Nieuwe auto’s krijgen ook aan de binnenkant van de tankklep een sticker volgens hetzelfde systeem. Zo tankt straks niemand verkeerd op vakantie in Spanje, Tsjechië, Polen of waar dan ook in Europa.

Wat betekent de E bij benzine?

De E staat voor het percentage Ethanol (alcohol) in de benzine en staat los van het octaangehalte (95 bij Euro95, 98 bij Euro98). E10 is dus een benzine met maximaal 10% ethanol op basis van suikerbieten of tarwe en is qua uitstoot minder vervuilend.

brandstofstickers benzine

Ronde brandstofstickers benzine: 5% ethanol, 10% ethanol en 85% ethanol

Op het moment van schrijven bevat Euro95 in Nederland nog niet de maximum 10% biobrandstof maar 5% en is dus een E5. Dit moet op termijn wel een E10 worden om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Vanaf 2020 moet alle benzine 10 procent bijgemengde bio-ethanol bevatten. Alleen als je een oudere auto (van vóór 2000) hebt kun je in de problemen komen, want de meeste auto’s kunnen er gewoon op rijden. Kijk daarvoor op www.e10check.nl.

E85 is alleen geschikt voor voertuigen met een hiervoor aangepaste motor.

Wat betekent de B bij diesel?

Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-componenten aan dat er in verwerkt mag zitten. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet uit ruwe aardolie is vervaardigd.

brandstofstickers diesel

Vierkante brandstofstickers diesel: B7 (7% biocomponenten), B10 (10% biocomponenten), B100 (blauwe diesel) en XTL (synthetische diesel)

Gewone diesel zal B7 gaan heten. B100 en XTL zijn fossielvrije diesels waarbij B100 (blauwe diesel) wordt gemaakt van plantaardige afvaloliën en XTL een synthetische diesel is, die kunstmatig gemaakt wordt.

Gas

De letters in de ruit geven aan welk type gas er getankt kan worden.

brandstofstickers gas

Ruitvormige brandstofstickers gassen: LPG, LNG (vloeibaar aardgas), CNG (gecomprimeerd aardgas) en H2 (waterstofgas)