Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Vanaf 1 november zijn bandenfabrikanten in heel Europa verplicht hun banden een label mee te geven om ons consumenten te helpen bij het kiezen van de juiste band.

Bandenlabel

Bandenlabel

Het label, dat vergelijkbaar is met het label dat je op een wasmachine vindt, geeft de score weer van 3 criteria: externe geluidsproductie, de grip op een natwegdek en rolweerstand. Nu het bandenlabel gevoerd gaat worden kun je dus het gevoel hebben een set banden te kopen die perfect is als deze op deze 3 criteria goed scoort.

Compromis

Een autoband is echter een compromis: hij moet moet veel meer kunnen dan goed scoren op deze 3 punten. Hij moet bijvoorbeeld grip bieden op allerlei soorten wegdek, niet alleen op nat en niet alleen bij remmen, slijtvast zijn, weinig lawaai maken in de auto, ongevoelig zijn voor aquaplaning en weinig rolweerstand bieden.

Als je puur af gaat op het nieuwe Europese label kun je in theorie dus een band kopen die goed scoort op deze 3 criteria, maar voor de rest bagger is. Bovendien testen de fabrikanten hun eigen product, en dat is per definitie al vragen om sjoemelen. Ik adviseer daarom altijd te kijken naar hoe een band scoort in een onadhankelijke bandentest, aangezien de testers tijdens zo’n test veel meer criteria hanteren om op te scoren, zie ook de tabel hieronder. Wel zo veilig!

Criteria bandentest vs bandenlabel