Vogelpoep op autoVogelpoep kan lelijke plekken in je autolak veroorzaken. Dit wordt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet zo zeer door de zuren in de poep veroorzaakt, maar wel door temperatuurschommelingen van de lak in combinatie met vogelpoep.

Wanneer je auto bijvoorbeeld in de zon staat, zorgt de warmte ervoor dat de autolak zachter wordt en uitzet. Wanneer je auto ‘s avonds of in de schaduw afkoelt, zal de lak weer krimpen. Een klodder vogelpoep op je auto zorgt ervoor dat dit subtiele proces niet overal gelijkmatig verloopt. Tijdens het krimpen zal de lak zich rond de vogelpoep vormen. De miniscule vervormingen zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar hebben wel een effect op de lichtreflectie van de lak, waardoor je een doffe plek waarneemt. Wanneer de vogelpoep korreliger van structuur is wordt dit effect versterkt.

Tips voor het verwijderen van vogelpoep van je auto

De Mercedes op de foto is niet meer te redden, en is waarschijnlijk veel geld kwijt aan lakreparatie, maar wat moet je doen zodra je ziet dat je vogelpoep op je auto hebt?

  1. De uitwerpselen zo snel mogelijk verwijderen, niet laten zitten
  2. Gebruik een vochtige doek om voorzichtig de uitwerpselen van het auto-oppervlak te verwijderen.
  3. Als de uitwerpselen droog zijn of niet makkelijk te verwijderen, plaats er dan een vochtige doek op gedurende tien minuten om de uitwerpselen zachter te maken (als je sneller klaar wilt zijn kun je ook een spray als deze gebruiken).
  4. Veeg voorzichtig de vuile poep van de lak, want er kun nog harde delen in de poep zitten, die krassen in de lak kunnen veroorzaken.
  5. Gooi gebruikte doeken direct weg of in de kookwas en was je handen goed. Vogelpoep kan ziektes herbergen,

Als je je autolak regelmatig goed in de was zet, wordt de lak minder snel dof door vogelpoep, maar het neemt niet weg dat je het nog steeds zo snel mogelijk moet verwijderen.